Jste zde: Ledviny.cz Články

Články

Omega-3 mastné kyseliny omezují kardiovaskulární riziko

Podle nové studie může vést užívání přípravků s obsahem omega-3 mastných kyselin u pacientů s onemocněním ledvin, kteří dosud nezahájili dialyzační léčbu, ke zlepšení parametrů týkajících se rizika kardiovaskulárních příhod. Omega-3 mastné kyseliny nezlepšili albuminurii Nová chilská studie se…

Buďte aktivní i na dialýze

19. srpna 2020, Život s dialýzou
Únava, omezená kondice, snížená chuť k jídlu a další komplikace, které jsou často spojeny s dialýzou, mohou způsobit, že se pacientům s chronickým onemocněním ledvin může zdát téměř nemožné vykonávat pravidelně fyzickou aktivitu. Přesto je to často právě pohyb, který může pomoci zmírnit některé…

Časté užívání volně prodejných léků může poškodit ledviny

10. srpna 2020, Aktuality
Nejčastější příčinou selhání ledvin bývá cukrovka nebo dlouhodobý neléčený vysoký krevní tlak, poškodit ledviny si však lze i častým užíváním volně prodejných léků na bolest. Nefrologové proto varují, že by se neměly užívat denně nebo pravidelně. Nebezpečné mohou být zejména pro lidi, kteří…

Transplantace ledvin je přínosná i pro starší pacienty

30. července 2020, Transplantace
Doposud nebyla transplantace ledvin obecně nabízena starším pacientům (> 75 let) kvůli rizikům vyplývajícím ze zákroku. Rovněž nebylo jasně stanoveno, zda je transplantace u pacientů v tomto věku přínosná. Nová studie však naznačuje, že starší pacienti, kteří získali ledvinu od podobně starého…

Osvěžte si léto citronem

22. července 2020, Život s dialýzou
V létě máme sice k dispozici spoustu lokálního sezónního ovoce, přesto není na škodu využít i osvěžení, které nám nabízí celoročně dostupné citrony. Se svým nízkým obsahem draslík jsou skvělým doplnění ledviny šetřící diety. Z jednoho citronu střední velikosti získáte 2 polévkové lžíce citronové…

Mladí vědci z Liberce vyvíjejí umělou ledvinu

15. července 2020, Aktuality
Dva absolventi Technické univerzity v Liberci Markéta Klíčová a Jakub Erban budou jako vůbec první Češi působit na prestižním vědeckém ústavu při Harvardově univerzitě v USA. Zde se budou podílet na vývoji umělé ledviny pomocí nanotechnologií. Novou technologii vědci nazývají „origami orgán“.…

Hodí se jahody do ledvinné diety?

24. června 2020, Život s dialýzou
Koncem jara a v létě opět můžeme ochutnat jedny z nejoblíbenějších druhů ovoce – čerstvé lokálně vypěstované jahody. Jahody jsou zajímavé nejen pro svou lahodnou chuť, ale i pro svoji nutriční hodnotu a obsah zdraví prospěšných látek. Je však bezpečné je začlenit i do ledviny…

Snižuje pití kávy riziko chronického onemocnění ledvin?

16. června 2020, Aktuality
Výsledky nedávné přehledové studie vědců z Thajska opět naznačují, že konzumace kávy může být spojena se sníženým rizikem vzniku chronického onemocnění ledvin. Analýza 4 studií s celkem asi 25 tisíci účastníky totiž zjistila, že pijáci kávy měli toto riziko o 13 % nižší ve srovnání s jedinci,…
Stránkování: 1 2 3 4 5