Dieta zlepšuje léčbu hyperfosfatémie

Zdá se, že dodržování diety se sníženým obsahem fosforu spolu s užíváním vazačů fosfátů u pacientů na peritoneální dialýze způsobuje větší pokles sérové hladiny fosforu než pouze samostatné užívání těchto léků.

Dieta přispívá ke snížení hladin fosforu v séru

Vědci v průběhu jednoho roku sledovali sérové hladiny fosforu u 97 pacientů léčených peritoneální dialýzou. Všichni pacienti užívali vazače fosfátů na bázi uhličitanu vápenatého. Polovina z nich také pod vedením odborníků snížila denní příjem fosforu ve stravě. Zjištěné výsledky ukázaly, že u skupiny pacientů, která dodržovala dietu s nízkým příjmem fosforu, významně poklesla koncentrace fosforu v krevním séru, a to z 1,98 na 1,65 mmol/l. Navíc ve skupině pacientů na dietě poklesl počet těch, kteří museli užívat vazače fosfátů, a u ostatních došlo k významnému snížení dávek léku. Koncentrace fosforu v séru u pacientů v kontrolní skupině, kteří pouze užívali vazače fosfátů, zůstala stabilní.

Účinné jsou i kuchyňské úpravy

Pacienti byli navíc rozděleni na podskupiny podle způsobu dodržování diety. První skupina pouze omezila konzumaci potravin bohatých na fosfor (maso a mléčné výrobky, pokrmy rychlého občerstvení, průmyslově zpracované potraviny a nealkoholické nápoje a další potraviny obsahující fosfátová aditiva), druhá skupina se zaměřila na kuchyňské úpravy snižující obsah fosforu v pokrmech (dušení, vaření, namáčení masa ve vodě) a třetí skupina dodržovala obě metody. Příjem fosforu ve stravě se snížil ve všech skupinách, ale nejvíce ve skupině, která změnila jak výběr potravin, tak způsob kulinárních úprav.

Pomáhá celková změna stravování

Zjištěná data ukázala, že změna stravovacích návyků, zahrnující omezení potravin s vysokým obsahem fosforu a vhodné kulinární úpravy potravin, pomáhají ve spojení s léčivy účinně snižovat hyperfosfatémii u pacientů na peritoneální dialýze. Navíc tato změna může pomoci v redukci množství užívaných léčiv.

Zdroje: http://www.renalandurologynews.com/hyperphosphatemia/dietary-interventi…
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0939475315001313#

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme