Nová léčba hepatitidy C má první výsledky

U příležitosti Světového dne hepatitidy, který každoročně připadá na 28. července, si v pražském IKEM připomněli úspěchy s novou léčbou hepatitidy C. Jedná se o přímo působící antivirotika, která cíleně zastavují množení viru přímo v játrech.
Účinnost terapie je vysoká a má minimum nežádoucích účinků. Zatímco dříve bylo možné nespecifickou, imunostimulující léčbou vyléčit pouhých
41 % pacientů, nové léky vedou k eliminaci infekce ve více než 90 % případů. I díky tomu je přelomová metoda považována za největší pokrok v léčbě jaterních chorob za posledních 20 let.
Léčba představuje významný přínos pro přežití u pacientů po transplantaci jater. Nově se však také uplatňuje u pacientů s chronickou hepatitidou C a selháním ledvin, u nichž významně zlepšuje prognózu po následné transplantaci ledviny.

Zdroje:
https://www.ikem.cz/UserFiles/Image/1501152329TZ_Světový_den_hepatitid…

https://www.ozdravotnictvi.cz/zpravodajstvi/ikem-provadi-transplantaci-…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme