Jste zde: Ledviny.cz ČlánkyŽivot s dialýzou Vejce v ledvinné dietě

Vejce v ledvinné dietě

Objev a zveřejnění souvislosti mezi vysokou hladinou cholesterolu a kardiovaskulárními chorobami znamenaly, že vejce téměř přestaly být doporučovány jako součást zdravého jídelníčku. A důvod? Jeden velký žloutek obsahuje přibližně 200 mg cholesterolu a nízkocholesterolová dieta omezuje denní příjem cholesterolu na 300 a méně mg denně. Dnes je ovšem všechno jinak.

Vejce neškodí

Novější výzkumy ukazují, že to není vaječný žloutek, který u většiny lidí způsobuje vysokou hladinu cholesterolu. Běžnějším důvodem těchto zdravotních potíží bývá nadprodukce cholesterolu v těle nebo poruchy v transportu cholesterolu z krve do jater. Mnohem škodlivější než konzumace vajec je např. strava s vysokým obsahem nasycených tuků a trans-tuků.

Víte, že

• Vejce jsou zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a jako taková jsou vhodnou součástí jídelníčku u pacientů s poruchami funkce ledvin. • Vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek a zároveň i s vysokou stravitelností (u žloutku až 100 %). • Dominantními složkami sušiny vajec jsou bílkoviny a lipidy. • Jedno velké vejce obsahuje 6,5 g bílkovin a 90 mg fosforu. • Všechen cholesterol ve vejcích je obsažen ve žloutku. • Vaječný žloutek má jen malý vliv na vysoké hladiny cholesterolu v krvi ve srovnání s nasycenými tuky. • Vaječný žloutek obsahuje kromě cholesterolu také důležité bílkoviny, mastné kyseliny a vitaminy A, D a E. • Vaječné bílky mají nízký obsah fosforu. • Vejce jsou potravinou, která se velmi snadno připravuje, může být součástí snídaně, oběda i večeře. • Vejce je vždy nutné skladovat v chladu, nikdy je při skladování neomýváme ani neotíráme skořápku, abychom nenarušili její ochrannou vrstvu.

Zdroj: davita.com

27. 9. 2012 | Redakce Ledviny.cz | Život s dialýzou

Přidej komentář

Řádky se zalamují automaticky, emailová adresa se nezobrazuje. Všechna pole jsou povinná.