Způsob vaření ovlivňuje obsah fosforu a bílkovin v mase

Nedávný výzkum hodnotil vliv podmínek při vaření hovězího masa na obsah fosforu a bílkovin. Při experimentech byly k vaření použity různé roztoky (měkká voda, tvrdá voda, 5% roztok kyseliny octové a 0,5% roztok jedlé sody), různě velké porce masa (maso vcelku, naporcovaného na plátky či na kostičky), různé technologie přípravy (klasický hrnec, tlakový hrnec) a různě dlouhý čas vaření (10 a 30 minut).

Výsledky ukázaly, že nejvhodnější technikou kuchyňské úpravy hovězího masa pro osoby s chronickým onemocněním ledvin či na dialýze je vaření plátků masa v měkké vodě za použití tlakového hrnce po dobu 30 minut. Tento způsob přípravy totiž vykázal nejvýznamnější snížení obsahu fosforu při současném zachování obsahu bílkovin.

červenec 2015

Zdroj: http://www.jrnjournal.org/article/S1051-2276(15)00114-4/abstract

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme