Recepty a pokrmy

Pečené vepřové koleno (2 porce)

1 vepřové koleno
3 cibule
1 hlavička česneku
250 g kysaného zelí
sůl
kmín
voda na podlití

Omyté a osušené vepřové koleno protýkáme česnekem (do připravených zářezů vsuneme stroužek česneku), osolíme a posypeme kmínem. Zbylý česnek nakrájíme na plátky, cibuli nasekáme nahrubo a vše dáme do pekáče k vepřovému kolenu. Podlijeme vodou a pečeme přiklopené druhým pekáčem asi 1 hodinu a 30 min při teplotě 190 °C. Přidáme kysané zelí a dopékáme odkryté až do úplného změknutí přibližně dalších 30 minut. Nezapomínáme na občasné podlití vodou. Podáváme s houskovým knedlíkem, vařeným bramborem nebo s chlebem.

Olomoucký plátek (1 porce)

115 g kuřecího nebo krůtího plátku
sůl
pepř
20 g olomouckých tvarůžků (kolečko)
20 g jablek (kolečko)
25 g sýru eidam (plátek)
olej na smažení

Plátek masa omyjeme, osušíme a rozklepeme. Na osolený a opepřený plátek položíme olomoucký tvarůžek, jablko a přikryjeme plátkem sýra. Smažíme zvolna na pánvi přibližně 10–15 min, až se začne sýr na povrchu plátku roztékat. Podáváme teplé s vařeným bramborem nebo s chlebem.

Rarášek (1 porce)

120 g vepřového plátku
sůl
pepř
10 g moravského uzeného
10 g másla
sterilovaná kapie
feferonka
cibule
špek
5 g olej

Vepřový plátek omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Klademe na něj kousky moravského uzeného, másla, cibule, špeku, sterilované kapie, feferonek a pak stočíme. Alobal potřeme olejem a závitek do něj zabalíme. Na okrajích alobalu vytvoříme kapsy, aby z něj nevytekla šťáva. Na povrchu uděláme tři malé dírky. Pečeme v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem při teplotě 200 °C 30–35 min. Rarášky opatrně rozbalujeme až na talíři, aby nevytekla šťáva. Podáváme např. s brambory.

Filé na pórku (1 porce)

100 g (1 plátek) rybího filé
sůl
kmín
15 g rostlinného oleje
50 g pórku (1/4)
70 g cibule (1/2)
5 g másla
5 g polohrubé mouky

Omyté a osušené rybí filé osolíme a pokmínujeme. Na rozpáleném oleji opečeme z obou stran. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a pórek nakrájený na kolečka. Podlijeme vodou a dusíme do změknutí. Vyndáme hotové filé a do šťávy přidáme máslo a mouku. Krátce povaříme. Podáváme s bramborem nebo jen se zeleninovou oblohou. Energie 1295 kJ, bílkoviny 20 g, tuky 20 g, sacharidy 9 g, K (draslík) 591 mg, P (fosfor) 242 mg.

Losos na tymiánu (1 porce)

130 g lososa (1 menší podkova)
sůl
tymián
1 ks citronu
20 g rostlinného oleje
alobal

Omytého a osušeného lososa osolíme a okořeníme tymiánem. Ponoříme ho do šťávy z jednoho citronu a necháme asi 20 minut odležet v lednici. Připravíme si alobal, který potřeme olejem. Naloženého lososa i s citronovou šťávou opatrně zabalíme do alobalu tak, aby šťáva při pečení nevytékala. Pečeme v troubě na 200 °C přibližně 40 minut. Energie 2062 kJ, bílkoviny 26 g, tuky 38 g, sacharidy 6 g, K (draslík) 591 mg, P (fosfor) 353 mg.

Pečená makrela (2 porce)

1 středně velká kuchaná makrela
sůl
1 lžička drceného kmínu a petrželky
1 tlučený hřebíček
špetka mletého zázvoru a chilli
2 stroužky česneku
1 citron
2 lžíce rostl. tuku Flora

Vykuchanou makrelu omyjeme a osušíme. Pokapeme šťávou z jednoho citronu a necháme v lednici asi 20 minut odležet. Sůl, utřený česnek, tlučený hřebíček, mletý zázvor, nadrobno nasekanou petrželku, špetku chilli a drcený kmín důkladně promícháme. Makrelu osolíme a na obou stranách uděláme několik zářezů, které naplníme směsí koření. Vložíme do pekáče, proložíme máslem a pečeme v troubě na 180 °C přibližně 30 minut.

Energie 2277 kJ, bílkoviny 38 g, tuky 38 g, sacharidy 6 g, K (draslík) 924 mg, P (fosfor) 503 mg.

Hovězí kostky na jalovci (4 porce)

400 g hovězího masa, sůl
150 g anglické slaniny vcelku
5 g rostlinného oleje
20 g cibule, jalovec, bazalka, majoránka, libeček

Na hlubší pánvi za stálého míchání rozpustíme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Abychom zabránili prskání, přilijeme lžičku oleje. Orestujeme omyté, osušené a osolené hovězí kostky. Jakmile se póry masa zatáhnou (z masa nevytéká šťáva), přidáme cibuli nakrájenou na kostičky. Necháme zesklovatět a zalijeme vodou (pokud neomezujeme draslík, můžeme použít masový vývar). Přidáme šest kuliček jalovce zabaleného do mulového uzlíčku. Omáčku dochutíme zelenými bylinkami – bazalkou, majoránkou a libečkem (1/2 lžičky). Maso dusíme doměkka, na závěr vyjmeme mulový uzlíček. Omáčku není třeba zahušťovat – případně pouze jednou lžičkou mouky. Podáváme s bramborovým knedlíkem.

1 porce: Energie 900 kJ, bílkoviny 35 g, tuky 1 g, sacharidy 0,5 g, K (draslík) 608 mg, P (fosfor) 319 mg.

Bramborový knedlík (4 porce)

400 g vař. brambor (louhování)
1 vejce
hrubá mouka nebo krupice, Solamyl

Vařené brambory, nejlépe z předchozího dne, rozmačkáme na kaši, přidáme vejce a mouku a vymícháme v hladké těsto. Těsto není třeba solit. Vytvoříme knedlíky, které obalíme v Solamylu. Vaříme ve vroucí osolené vodě asi 20 minut. Knedlíky občas otočíme, aby se nepřichytávaly ke dnu.

1 porce: Energie 1075 kJ, bílkoviny 7 g, tuky 2 g, sacharidy 54 g, K (draslík) 317 mg, P (fosfor) 85 mg.

Moravský vrabec (4 porce)

500 g vepřového masa (ramínko, plecko nebo vykostěný bůček)
sůl, kmín
30 g cibule
5 stroužků česneku

Omyté a osušené maso nakrájíme na větší kostky a vložíme do pekáče. Osolíme, posypeme drceným kmínem a potřeme prolisovaným česnekem. Přidáme na větší kusy nakrájenou cibuli, podlijeme malým množstvím vody a pečeme na 230 °C asi 1,5 hodiny. Maso občas otočíme, případně podlijeme vodou. Měkké maso vyjmeme a šťávu zaprášíme moukou. Za stálého míchání provaříme ještě asi 5 minut. Maso vložíme do omáčky a ještě chvíli prohřejeme. Podáváme s bramborovým knedlíkem a dušeným zelím.

1 porce: Energie 960 kJ, bílkoviny 26 g, tuky 12 g, sacharidy 2 g, K (draslík) 525 mg, P (fosfor) 247 mg.

Zelí sladkokyselé (4 porce)

300 g kysaného zelí bez nálevu
20 g cibule
10 g oleje
cukr
ocet na dochucení

Zelí vaříme ve vodě do změknutí (asi 10 minut). Scedíme a necháme odkapat. V kastrůlku na oleji osmahneme dozlatova cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme uvařené zelí, 3–5 lžic cukru krupice a 2 lžíce octa. Cukr zkaramelizuje a zbarví zelí dohněda. Již se nevaří a nezahušťuje.

1 porce: Energie 370 kJ, bílkoviny 1,2 g, tuky 3 g, sacharidy 14 g, K (draslík) 227 mg, P (fosfor) 35 mg.

Husarská roláda (5 porcí)

500 g vepřového bůčku
125 g hovězího předního (krk) na mletí
25 g cibule
50 g dietního salámu
0,5 g kmínu
0,5 g pepře
10 g mleté papriky
12 g česneku (třeného)
25 g hladké mouky
sůl
voda na podlití

Bůček vykostíme, rozřízneme na plát a na¬klepeme. Směs – mleté maso, salám nakrá¬jený na kostičky, sůl, pepř, papriku, česnek a nasekanou cibuli – zabalíme do rolády a ovážeme provázkem. Na povrchu oso¬líme a pokmínujeme, vložíme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme do změknutí. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme vodou a povaříme asi 20 minut. Šťávu přecedíme a ještě krátce provaříme.

Telecí na způsob bažanta (1 porce)

120 g telecího masa
5 g slaniny
10 g cibule
5 g stolního oleje
5 g hladké mouky
celý pepř, nové koření, bobkový list, sůl

Na oleji do růžova zpěníme cibuli na¬krájenou na kostičky. Přidáme osolené, slaninou prošpikované telecí maso, opečeme, podlijeme vodou a přidáme koření v mulovém uzlíčku. Usnadní nám to práci při konečné přípravě. Dusíme do měkka. Uzlíček s kořením odstraníme, vyjmeme maso a šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, krátce osmahneme, přilijeme vodu dle množství omáčky a povaříme asi 20 minut. Poté šťávu přecedíme. Maso vložíme zpět do omáčky a krátce povaříme.

Hovězí pečeně frankfurtská (5 porcí)

500 g hovězího masa zadního
75 g dietního párku
0,5 g mleté papriky
50 g oleje
75 g cibule
50 g hladké mouky
sůl
pepř

Omyté maso vcelku prořízneme a prošpikujeme polovinou párku (maso nařízneme směrem dovnitř a vložíme párek). Na oleji zpěníme cibulku do růžova, vložíme prošpikované maso, krátce opečeme, zasypeme mletou paprikou a po krátkém zpěnění podlijeme vodou, osolíme, opepříme a dusíme do měkka. Hotové maso vyjmeme a šťávu vydusíme na tuk, zapráší¬me moukou, krátce osmahneme, podlijeme vodou, dobře rozmícháme a povaříme 20 minut. Omáčku přecedíme, vložíme maso, případně zbytek opečeného párku nakráje¬ného na kolečka, a krátce provaříme.

Pečené rybí filé (4 porce)

4 porce mraženého filé
sůl
mletá sladká paprika
1 větší cibule
10 dkg anglické slaniny

Do pekáče vrstvíme anglickou slaninu, cibuli nakrájenou na kolečka a osolené filé, mírně kořeněné červenou paprikou. Podlijeme vodou a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Podáváme s vařenými brambory nebo s chlebem.

Guláš z vepřového masa (4 porce)

360 g vepřového masa (krkovice)
sůl
červená paprika
špetka drceného kmínu
120 g cibule
40 g rostlinného oleje
40 g hladké mouky
400 ml smetany
voda

Opláchnuté maso nakrájíme na malé kostky a smícháme s kořením a olejem. Necháme chvilku odležet. Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku. Přidáme maso, opečeme, podlijeme vodou a dusíme do změknutí. Vsypeme mouku a povaříme asi 10 minut. Do hotové omáčky vmícháme smetanu na zjemnění (nemusí být). Pozn.: Pokud použijeme větší množství cibule, nemusíme omáčku zahušťovat moukou. Podáváme s těstovinami, houskovým knedlíkem nebo chlebem.

Kuře a lá kachna (4 porce)

500 g vepřového bůčku
1 kuře
sůl
mletý kmín
500 g kysaného zelí
30 g sádla (není nutné)

Očištěné kuře osolíme i uvnitř, naplníme zelím a zajistíme otvor tak, aby nám zelí nelezlo ven. V pekáči rozpustíme sádlo, vložíme kuře napěchované zelím, pokmínujeme a za občasného podlití vodou pečeme do změknutí. Zelí vyjmeme, aby se nám kuře lépe porcovalo, a podáváme s houskovými nebo bramborovými knedlíky.

Španělský ptáček (4 porce)

500 g roštěné
sůl, pepř
plnotučná hořčice
1 větší lžíce sádla
1 velká cibule
2 lžíce hladké mouky
250 ml smetany
Náplň: slanina, sterilované okurky, vařené vejce, klobása

Maso nakrájíme na plátky. Naklepeme, osolíme, opepříme, z jedné strany potře¬me plnotučnou hořčicí a klademe náplň (slaninu, 1/4 vařeného vejce, sterilovanou okurku, kolečko klobásy). Maso zabalíme a ovážeme nití. Na oleji zpěníme nadrob¬no nakrájenou cibuli a vložíme závitky. Opečeme dozlatova, podléváme vodou a dusíme do změknutí. Závitky vyndáme a zbavíme nití. Šťávu zahustíme moukou a vaříme ještě 10 minut. Osolíme a dochu¬tíme hořčicí. Hotovou omáčku můžeme zjemnit smetanou. Podáváme s housko¬vým knedlíkem nebo s rýží.

Králík na smetaně (4 porce)

králičí hřbet nebo stehna
sůl, slanina
2 lžíce másla
1 velká cibule
1 mraž. zelenina pod svíčkovou
1 lžička cukru, 1 citron
5 kuliček celého pepře
2 kuličky nového koření, bobkový list
špetka tymiánu
250 ml smetany

Králíka osolíme a prošpikujeme slaninou. V pekáči osmahneme na másle kořenovou zeleninu, přidáme lžičku cukru a na koleč¬ka nakrájenou cibuli. Citron zbavený kůry a pecek nakrájíme na kousky a přidáme k zelenině. Vložíme prošpikovaného králíka, mulový uzlíček s kořením a za občasného podlévání vodou dusíme do změknutí. Maso během pečení obracíme a dopékáme bez poklo¬pu. Králíka a koření v mulovém uzlíčku vyjmeme. Omáčku rozmixujeme, zředíme vodou, případně zahustíme hladkou moukou a 10 minut povaříme. Dochutíme cukrem, solí a nakonec zjemníme smeta¬nou. Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkami.

Kuře na paprice (4 porce)

4 kuřecí stehna
sůl
1 lžička červené papriky
5 lžic rostlinného oleje
1 velká cibule
2 lžíce hladké mouky
250 ml smetany

Kuřecí stehna osolíme a posypeme sladkou paprikou. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kuřecí stehna a opečeme po obou stra¬nách. Podlijeme vodou a za občasného míchání dusíme do změknutí. Kuře vyndáme. Omáčku zahustíme hladkou moukou a povaříme 10 minut. Chuť omáčky zjemníme smetanou.

Vepřový plátek se šunkou a chřestem (4 porce)

400 g vepřové kýty, sůl, pepř mletý
350 g hladké mouky
1,5 dl oleje
1 střední cibule
4 dl vepřového vývaru
100 g šunky
100 g eidamu
8 ks steril. chřestu

Omyté a osušené maso nakrájíme na plátky a naklepeme. Po obou stranách osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Plátky osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme, až cibule zezlátne. Zalijeme vývarem a dusíme. Měkké maso vyjmeme. Omáčku zahustíme hladkou moukou a provaříme asi 20 min. Podle potřeby dochutíme solí. Šunku a sýr nakrájíme na plátky. Na plátek šunky položíme plátek eidamu a 2 kousky sterilovaného chřestu. Zabalíme do rolky a dáme ji na malou chvilku do trouby, aby se eidam roztekl.

Špagety po milánsku (4 porce)

500 g špaget
500 g mletého vepřového masa
provensálské koření
3 stroužky česneku
2 střední cibule
1,5 dl oleje
2 malé rajské protlaky
100 g sýru na posypání (parmazán, popř. eidam)

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme mleté osolené vepřové maso, česnek nakrájený na plátky a vše společně orestujeme. Přidáme rajské protlaky, špetku provensálského koření, podlijeme vodou a dusíme do změknutí. Ve vroucí osolené vodě se lžičkou oleje špagety uvaříme, poté scedíme a podáváme s omáčkou a nastrouhaným sýrem.

Kuřecí závitek plněný listovým špenátem (4 porce)

4 ks kuřecích prsou
sůl
100 g anglické slaniny
100 g čerstvého listového špenátu
2 stroužky česneku
2 střední cibule
1 dl oleje
50 g másla
100 g eidamu

Kuřecí prsa naklepeme, uprostřed nařízneme a vytvoříme kapsu. Osolíme a vložíme plátek anglické slaniny a orestovaný listový špenát (na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme vyprané špenátové listy, česnek nakrájený na plátky a ochutíme solí). Závitky můžeme propíchnout párátkem, aby lépe držely tvar. Vložíme do pekáčku, posypeme cibulí nakrájenou na plátky, přidáme máslo a posypeme nastrouhaným eidamem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do změknutí, asi 50 min. Podle potřeby podléváme. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory či rýže.

Zeleninové rizoto (4 porce)

320 g rýže
2 mrkve
2 petržele
100 g másla
2 cibule
40 g zeleného hrášku
50 g kukuřice
špetka mletého černého
pepře a červené mleté
papriky, sůl
40 g tvrdého sýra

Rýži uvaříme ve slané vodě dle návodu výrobce. Kořenovou zeleninu nakrájíme na malé kostky, podlijeme vodou, mírně osolíme a dusíme do změknutí. Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Za stálého míchání přidáme zelený hrášek, kukuřici a koření – červenou papriku a pepř. Pozor na připálení! Připravenou směs, podušenou zeleninu i se šťávou a uvařenou rýži smícháme dohromady. Před podáváním posypeme nastrouhaným sýrem.

Vepřové maso na paprice (4 porce)

500 g vepřové plece
sůl
mletá sladká paprika
40 g oleje
1 cibule
40 g hladké mouky
200 ml smetany

Omyté maso osušíme a nakrájíme podél vlákna na plátky. Okraje nařízneme, aby se nám maso při další úpravě nekroutilo. Naklepeme, osolíme a potřeme sladkou paprikou. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme plátky masa a orestujeme. Podlijeme horkou vodou a dusíme do změknutí. Podle potřeby podléváme. Měkké maso vyjmeme a šťávu zahustíme moukou. Povaříme cca 20 minut. Do hotové omáčky přidáme smetanu, nevaříme. Nakonec omáčku dle chuti přisolíme a vložíme maso na prohřátí.

Pečené kuře s nádivkou (4 porce)

1 ks kuřete
50 g másla
koření na kuře (obsahuje sůl)
3–5 plátků veky
2 vejce
kudrnatá petržel
česnek, majoránka, pepř, sůl
voda
Nádivka: pečivo nakrájíme na kostičky, přidáme vejce a koření (majoránka, pepř, sůl, kudrnatá petržel, česnek)

Zalijeme trochou vody, rukou rozemneme na hustší kaši. Kuře omyjeme, osušíme a posypeme kořením na kuře. Vnitřek kuřete naplníme nádivkou. Vložíme do pekáče a na másle za občasného podlití vodou pečeme do změknutí. Nádivku můžeme péci zvlášť v pekáčku a nakrájet k pečenému kuřeti.

Piškotová roláda

3 vejce
špetka soli
3 lžíce cukru krupice
3 lžíce polohrubé mouky
olej
marmeláda

Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Opatrně přidáme cukr, žloutky a polohrubou mouku. Papír na pečení potřeme olejem a těsto rovnoměrně naneseme. Pečeme v troubě na 190 °C asi 3–5 minut do mírného zrůžovění. Po vytažení necháme plát mírně zchladnout, potřeme marmeládou a stočíme do rolády. Ozdobíme moučkovým cukrem.

Mřížkový koláč s marmeládou

300 g hladké mouky
špetka soli
1/2 prášku do pečiva
150 g moučkového cukru
130 g Hery
1 vanilkový cukr
lžička mleté skořice
2 vejce
2 lžíce mléka
marmeláda

Z uvedených surovin zpracujeme těsto. 2/3 těsta vmačkáme na plech vyložený papírem na pečení. Těsto by mělo být na okrajích vyšší, aby nevytekla marmeláda. Tou potřeme celý plát. Ze zbylého těsta utvoříme mřížky, které položíme na marmeládu. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zrůžovění.

Taštičky s marmeládou

250 g hladké mouky
špetka soli
50 g změklého másla
1 vejce
1 lžíce moučkového
cukru
2 lžíce rumu
3 lžíce mléka
marmeláda

Z uvedených surovin zpracujeme těsto. Rozválíme a připravíme středně velké čtverce. Plníme marmeládou a tvoříme taštičky. Potřeme mlékem nebo vaječným bílkem a pečeme na plechu vyloženém papírem na pečení na 190 °C. Hotové posypeme moučkovým cukrem.