Jste zde: Ledviny.cz PoradnaVaši poradciMUDr. Zuzana Bitterová

MUDr. Zuzana Bitterová

Primářka nefrologicko-dialyzačního oddělení
MUDr. Zuzana Bitterová

Vzdělání: Fakulta všeobecného lékařství UK v Praze

Specializace: Atestace z vnitřního lékařství I. stupně, atestace z nefrologie

Pracoviště: Masarykova nemocnice Ústí nad Labem KZ

Další aktivity: hlavní řešitelka několika mezinárodních klinických studií, členka České nefrologické společnosti, European Dialysis and Transplant Association, České transplantační společnosti atd.

Poslední dotazy

Dobrý den,mam 34 levého přítele s labilnim diabetem a mnohočetnými komplikacemi. Nyni mu začaly selhávat ledviny. Hladina kreatininu je 204. Jaká je pro něho šance žít s dialýzou a jak zpomalit selhávání ledvin? Děkuji za odpoved

Dobrý den, zpomalení úbytku funkce ledvin lze do určité míry ovlivnit dobrou kompenzací diabetu, těsnou léčbou hypertenze-vysokého krevního tlaku, je-li přítomno a snížením proteinurie-přítomnosti bílkoviny v moči. Léčba selhání ledvin při diabetu 1. typu je možná kombinovanou transplantací ledviny a slinivky břišní, nebo izolovanou transplantací ledviny z živého dárce ještě před zahájením dialyzační léčby a dialyzační léčbou. Proberte s ošetřujícím diabetologem a nefrologem Vašeho přítele, kteří znají konkrétní stav Vašeho přítele.

Dobrý den, paní doktorko, nešetrným porodem mé maminky mi byla odebrána ledvina. Asi v 10 letech zjistili, že ta, co mi zbyla je bloudivá. Nyní ve svých 27 letech někdy pociťuji bolest v bedrech. Dočetla jsem se na internetu, že se provádí i fixace ledviny. Mohu se Vás prosím zeptat, jak se to provádí? Zeptala bych se i svého nefrologa ale ten je dlouhodobě nemocen. Děkuji S pozdravem Veronika Hromadová

Dobrý den, bloudivá ledvina- ren migrans je označení pro abnormální pohyblivost ledviny o 5 cm a více způsobené poruchou závěsného a podpůrného aparátu nejčastěji u zhubnutí, nebo u hubených, kdy je méně tuku kolem ledviny. Stav se může komplikovat zahnutím a ztištěním močovodu, které se může projevit jako ledvinná kolika, nebo městnáním v ledvině, nebo častějšími infekty. Někdy, záleží však na konkrétní situaci, se provádí chirurgický výkon- nefropexe-fixace ledviny. Jedná se o laparoskopický výkon v celkové narkoze, kdy se ledvina fixuje pomocí stehů, nebo pásky nebo síťky ke svalům. Výkon nepatří mezi nejjednodušší a efekt nemusí být vždy jednoznačný. Indikuje ho a provádí urolog. Pro konkrétní zhodnocení a případně vhodnosti operačního řešení se obraťte na urologa.

Dobrý den, moje dcera 7let trpí na infekce dolních močových cest od 2 let. Nikdy neměla zánět ledvin. Byla na dynamické scintigrafii, ledviny pracují dobře jedna 48% druhá 52%. Jen z levé ledviny je horší odtok, po podání diuretik moč odešla.Žádná překážka nebyla zjištěna. Byla i na vyšetření jestli nemá reflux, to se taky nepotvrdilo. Na ultrazvuku 3 roky zpětně měla rozšířenou pánvičku 8 mm, loni a letos měla pánvičku 25×12 mm a kalichy5–6 mm. Nyní je zatím bez potíží. Můžu se zeptat jestli jsou ty nálezy na ultrazvuku moc špatné? A by se dělo, kdyby se to zhoršovalo? Moc děkuji za odpověď

Dobrý den, scintigrafický údaj o odchodu moči po diuretiku a dobré funkci ledvin je příznivý. Pánvička ledviny je rošířená, rozšíření není dramatického stupně, ale chybí údaj o kvalitě a šíři parenchymu. Další sledování ultrazvukem je nutné. Nejzávažnější vady se operují, ale tam, odhaduji, Váš případ nyní nepatří. Více Vám řekne, ten, kdo vyšetřoval.

Dobrý den, co znamená termín „malignizovaná cysta ledviny“ ? Dík za odpověď. F.Hájek

Dobrý den, cysta je dutina, malignizovaná-vypadá zhoubně. Zřejmě jste absolvoval vyšetření některou ze zobrazovacích metod, nejspíše ultrazvukem. Nyní by Váš konkrétní nález měl zhodnotit urolog a vyšetřit dále, nejspíše pak indikovat operační výkon k odstranění cysty v rozsahu, který opět záleží na konkrérním nálezu.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující problém. Jsem ve 22.týdnu těhotenství a u dítěte byla zjištěna cystická změna u pravé ledviny, levá vypadá dobře a močový měchýř se plní, Plodové vody je úměrně. Údajně došlo k cystické změně v důsledku časné hydronefrozy. Je dle vašich zkušeností možné, aby i cystická ledviny fungovala a případně jaké to bude mít dopady na dítě? Jsme odesláni na genetiku, ale ráda bych znala názor odborníka, co můžeme očekávat za vývoj.Děkuji moc.

Dobrý den, dle Vašeho popisu se nejspíše bude jednat o jednostrannou multicystickou dysplazii, která je nejčastěji afunkční,místo funkční ledvinné tkáně se rozvinou cysty-nefukční dutiny. Pokud je druhá ledvina zdravá a bude dobře růst, bude dítě žít jako člověk se zdravou solitární ledvinou s plnohodnotnou funkcí pro organismus.

Dobrý den, lze si po transpl.ledviny nechat na místo chybějícího zubu nehat vsadit do kosti čep a zub nasadit na něj,není li jiná možnost? Moc děkuji.

Dobrý den, ano, lze.Transplantovaná ledvina není překážkou. Neznám ale Váš konkrétní zdravotní stav, poraďte se s Vaším ošetřujícím nefrologem.

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Je mi 26 let a vážím 50 kg. Někdy v Březnu mě začaly trápit celkem silné křeče v břiše, především v podbřišku, nadýmání a střídání průjmů a zácpy. Po 4 měsících jsem zašla na gastro, kde mi zjistili zánět dvanáctníku. Po týdnu léčby se u mě v levém podbřišku objevil tvrdý útvar, který přetrvával i po stolici. Levý podbřišek pobolíval, při pohybu jsem cítila bolest, někdy i v klidu a také tlak. Bolest se přesouvala do zad a také občas do třísel a levé nohy. Asi po 4 týdnech mě pak večer chytli opět silné křeče do břicha, které se přelévaly přes levý podbřišek. Tvrdý útvar se mi asi na 10 min vyboulil a jakoby nafouknul, cítila jsem nutkání na stolici, jako při průjmu, ale na záchod se mi nepovedlo jít. Teprve druhý den ráno jsem dostala průjem, při kterém jsem ucítila takové lupnutí a pak již útvar nešel nahmatat. Bolest ale přetrvávala. Na sonu paní doktorka zjistila, že se mi vytváří v levém podbřišku kýla, ale ještě přímo o kýlu nejde. Nicméně mi sdělila, že mi to tlačí do tlustého střeva. Podezření bylo také na zánět tlustého střeva, ale na kolonoskopii se toto vyloučilo a ve střevech nebyl žádný nález. Po vyprázdněný se mi ale útvar v podbřišku opět asi po 3 dnech objevil a opět jsem cítila tlak, pobolívání a to především při pohybu. Také začalo pobolívání v oblasti pupku hlavně na levé straně. V podbřišku byl hmatatelný útvar asi 3 týdny, ale po vypití 4 l fortransu se však útvar opět ztratil a lékař mi tedy sdělil, že jsou střeva v pořádku a že jsem si nejspíš nahmatala jen stolici. Není, ale možné, že by mi pomalu vytvářející kýla stlačovala střeva a bránilo mi to v úplném odchodu stolice? Bojím se, aby nedošlo ke střevní neprůchodnosti. Nyní jsem asi 5 dní po kolono, ale stále cítím pobolívání břicha, a to nejen v podbřišku, ale také okolo pupíku, především na levé straně, mívám pocit plnosti a jakoby mě břicho tlačilo. Pan doktor mi však sdělil, že s „kýlou“ nic dělat nebudou a že cítím pouze stolici. Nevím tedy, zda mám tedy pobolívání břicha řešit, nebo to nechat být. Děkuji, Eva P.

Dobrý den, dle charakteru obtíží a popisovaného průběhu vyšetřování jste zřejmě vyšetřována na gastroenterologii a chirurgii. Tam nejlépe zhodnotí Váš stav a poradí, co dále. S ledvinami Vaše obtíže nesouvisí.

Dobrý večer, mám polycystozu ledvin – největší cysta 6,5cm, zasažená i játra, je mi 50 let, jsem po infarktu, mám kardioverter a deset měsíců užívám Warfarin. Významně se zhoršila činnost ledvin a v poslední době mám stálé bolesti, zvracím-ačkoli držím bílkovinovou dietu a stravuji se adekvátně mému stavu. Co jsem zjistil o Warfarinu mne docela vylekalo a proto bych se rád zeptal, jak moc ovlivňuje Warfarin činnost polycystických ledvin ?
Za odpověď předem moc děkuji!

Dobrý den, Warfarin užíváte z kardiologické indikace a profit z jeho užívání by měl převažovat nad nežádoucími účinky a interakcemi, které Warfarin má. Významnějším způsobem činnost polycystických ledvin neovlivňuje, ale mohlo by dojít pro zvýšenou možnost krvácení ke krvácení do cyst, které se může projevovat bolestí a přítomností krve v moči. Užívání Warfarinu by mělo být pečlivě monitorováno měřením INR. Jestliže máte stálé bolesti a zvracíte, měl byste být vyšetřen nefrologem.

Dobrý den chtěl jsem se zeptat zda je poskytována i nějaká jiná pomc,třeba lázně nebo finanční pomoc pro pacienty s dializou??, děkuji za odpověd

Dobrý den, o možnosti lázeňské léčby nebo jiné podpory se poraďte s Vaším ošetřujícím lékařem, který zná Váš konkrétní zdravotní stav.

Dobrý den, bratr chodí na dialýzu na Kladně. Chci se zeptat, zda by bylo možné, když bude s námi na chatě v Děčíně přijet do Ústí? Děkuji S pozdravem Hrstková

Dobrý den, ano, je možné u nás poskytnout prázdninovou dialýzu. Nejlépe, když se ošetřující lékař dialyzačního střediska na Kladně spojí s naším pracovištěm a domluvíme potřebné. Nebo s lékařskou zprávou Vašeho bratra můžete domluvit termíny dialýz u nás.

Přeji dobrý den,. Je mi 35let a před rokem mi na UZV ledvin byla zjištěna renkulizace pravé ledviny. Má to nějaký vliv na funkčnost ledviny? Mám očekávat problémy ve stáří či … selhání dané ledviny?

Moc děkuji

Dobrý den, renkulizace ledviny znamená stav, kdy přetrvává z období vývoje rozdělení ledviny na lalůčky. Povrch ledviny není hladký, ale funkční tkáň ledviny není omezena. Na funkci ledviny to tedy nemá vliv.

mám zavedený sten z ledviny do močového měchýře, jak zmírnit tlak i bolest při močení,existuje vůbec lék na tyto reakce, při zavedeném stenu.

Dobrý den, léky na zmírnění bolesti a tlaku v močových cestách existulí, např. Algifen. O jeho užití se však poraďte se svým urologem, jestli je stent v pořádku, nebo jestli nenastaly komplikace v souvislosti se stentem.

Dobrý den
mám vnučku ( 15) v nemocnici s velkými bolestmi. Při menstruaci má bolesti , teď jí nešli na vaječníku cystu, ,která jí prý tlačí na ledvinový kámen. Od toho prý ty bolesti. Je to možné? děkuji za odpověď

Dobrý den, o stavu Vaší vnučky by měl podrobněji informovat ošetřující lékař v nemocnici. Bez znalosti konkrétního stavu se lze těžko vyjádřit. Dle odbornosti by měl stav zhodnotit gynekolog a urolog.

Dobrý den, je mi 66 roků nikdy žádné potíže či léčení – nyní mě pobolívá mírně žaludek a musím tzv. říhat abych si ulevil. Tedy asi plynatost. V leže nemám bolest žádnou. Beru kapky iberogast a bylinné kapky žlučníkové a proti nadýmání Simethikon 80. Po pár dnech tlak v žaludku přejde a zdá se vše v normálu aby se to za několik týdnů opět objeví. Beru pravidelně léky na hypertenzi Prestance 10/5, 100mg Anopirin 1ks denně a 1 ks Torvacard večer. Nejsem si jistý jestli nedochází v koktejlu těchto medikamentů k nějaké nežádoucí reakci. Dříve jsem bral Lozap a tyto problémy jsem neměl. Byl jsem na sono a byl mi zjištěn solitér 16mm ve žlučníku o kterém jsem dosut netušil a žádné potíže neměl. Povolání jsem měl roky dost stresové jako zaměstnanec letové kontroly. Nyní již 10 roků na odpočinku. Do smíchu mi není a za radu moc děkuji. Ps. Obsáhlejší rozbor krve byl ve všem v normách. Franta Alt

Dobrý den, uvedené obtíže mohou souviset s kamenem ve žlučníku. Též při užívání Anopyrinu může dojít k poškození sliznice žaludku a duodena, vhodné by bylo fibroskopické vyšetření žaludku a duodena. Navštivte gastroenterologa.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, mám stále bolesti v oblasti podbřišku bolesti přecházejí do beder a zpět, po močení mě to začne pálet v trubici musím se pak jít opláchnout, koupil jsem si i testovací proužky na moč, stále se mi tam ukazuje bílkovina jenom stopa bílkoviny, pH kolem 6,1 po ránu, byl jsem už i u obvodního lékaře který mě prohlédl a řekl, že se nejedná o nic vážného napsal mi ciplox 500 na 5 dní, ale bolesti byli větší na druhý den jsem byl znovu u obvodního, ráno i s močí, kterou jsem si sám kontroloval a byla přítomná opět bílkovina, s tou samou močí jsem šel k obvodnímu a bylo mi řečeno, že je negativní, tak doporučil urologický čaj až 4 l denně, ale nic se nelepšilo tak jsem pak šel znovu ale k zástupu a tam mi našli bílkovinu v moči B++ doktorka mě vyšetřila tlak normální 124/70 prohmatala mě a projistotu hned poslala na sono, v ten den mi bylo uděláno sono ledvin, játrý, močového měchýře prostě celého břicha a doktor nenašel žádnou anomálii, na druhy den jsem šel opět k doktorce s močí která se měla poslat na rozbor, ráno sestra mi řekla, že tam opět je bílkovina ale že uvidíme co řeknou v laboratoři, výsledky s laboratoře: PH 6,1 – 5epi.hlen, doktorka mi řekla, že je to v pořádku a znovu nasazovat ciplox 500 nebo něco jiného je zbytečné tak pry jenom dodržovat pitný režim a brusinky, tak mě bolest přešla ale opět se mi to vrátilo a nevím si rady, znovu piju urologický čaj a brusinky, jak říkám nemám vysoký tlak, sono v naprostém pořádku, cukur v normě ranní 5–6 mol, jinak mám i nějaké takové ne moc viditelné červené tečky na žaludu, tak nevím jestli se nejedná o nějakou infekci nebo podobně děkuji za Vaši odpovověď

Dobrý den, jestliže máte opakované bolesti nebo pálení při močení po ošetření u praktického lékaře, pak je vhodné urologické vyšetření. Pokud by se orientačně objevovala bílkovina v moči i po vyloučení močové infekce, pak je vhodné nefrologické vyšetření.

Dobrý den měla jsem bolesti zad a v boku ,zjistili mi zúžený močovod.V noci mě odvezla sanitka měla jsem velké bolesti a zvracela jsem.V nemocnici mi zavedli stent do močovodu.Stále sem potom měla problém pálivé močení a bolest při močení.Po 3 týdnech jsem dostala velké bolesti na pravé straně a bylo mi na zvracení a od bolesti na omdlení.Jela jsem do nemocnice a tam mi řekli že to někomu tak dělá a stent mi vytáhnou za šest měsícu.Prosím porad te čím by těm bolestem předešla při představě jak půjdu do práce a stihne mě to v práci je hrozná.Děkuji

Dobrý den, zavedení stentu a případné komplikace s ním patří do odbornosti urologie. Jestliže máte výrazné obtíže obraťte se na urologické pracoviště.

Chtěla bych vás poprosit o radu. Na začátku října jsem byla hospitalizovaná v nemocnici kvůli ledvinovým kamínkům. V nemocnici mi zavedli stent do močovodu. Po propuštění domů mě začal bolet močový měchýř, pálení při močení a zvýšená TT. Také jsem občas cítila pouze mírnou bolest v zádech, tak jsem šla k urologovi, který mi odebral moč, napsal amoxiklav a za 5 dní jsem měla jít na kontolu. Pořád mě bolel MM a měla jsem zvýšenou teplotu. Lékař mi řekl, že v moči byla infekce (enterococcus faecalis) a i přes to, že mě MM pořád bolí tak by měli ATB zabrat a na kontrolu mám jít až za měsíc. Tak jsem antibiotika dobrala, snažím se dodržovat pitný režim, ale pořád mě bolí močový měchýř, pálí při močení a neustále se mi chce na záchod. Chtěla bych se zeptat jestli mě ten močový měchýř může bolet v důsledku zavedení stentu? Děkuji za odpoveď

Dobrý den, obtíže, které uvádíte, jsou obvyklou známkou infekce močového měchýře a močových cest. Vhodné je vyšetření močového sedimentu a kultivace moče a dle výsledku případná cílená antibiotická léčba. Navštivte svého urologa dříve než v plánovaném termínu. Pitný režim dodržujte.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,manželovi byl diagnostikován dif.dg.tumor na ledvině-melignizovaná cysta.Můžete mi prosím o tomto nálezu zdělit podrobnější informace? Mockrát děkuji.I.Šulcová.

Dobrý den, dif. dg. tumor na ledvině-malignizovaná cysta, jak píšete, je zřejmě výsledkem vyšetření provedeným některou ze zobrazovacích metod- nejspíše ultrazvukem. Ten, kdo vyšetřoval, nález zhodnotil jako nádor, nebo zhoubně zvrhlou cystu- dutinu. K lepšímu ozřejmění by bylo třeba ještě CT vyšetření a určitě konkrétní zhodnocení urologem, jaký operační výkon bude nutný, zda parciální resekce- částečné odstranění postižené ledviny, nebo nefrectomie – úplné odstranění postižené ledviny.

Dobrý den, mám zavedený stent.nevyvýjím žádnou tělesnou zátež a stačí když jen chodím tak semi okamžitě zbarví moč do červena,když vyvýjím chůzi vetší tak je moč uplně červená a mám bolesti v podbřišku..jak přestanu tak vše ustane..na drcení jdu až za 14dnů..je něco špatně nebo tomu nemám věnovat pozornost..děkuji moc za odpověď

Dobrý den,máte-li bolesti v podbřišku a močíte-li krev, pak určitě konzultujte svého urologa co nejdříve.

Dobrý den,v poslední době asi 1–2 měsíce mě začalo bolet v oblasti pravé ledviny,zejmena večer je to výraznější,když jsem celý den na nohách.Když si pak lehnu do lůžka mám pocit, že bolest v leže odezní. Může se prosím jednat o bloudivou ledvinu i když váhu mám pořád stejnou?Teď asi týden se přidaly bolesti v oblasti Michaelisovy routy /místo mezi dvěmi jamkami nad zadkem,nevim jestli je to správně/ .Chystám se na vyš.PET CT /kontrolní – jsem po onkol.onemocnění / muže toto vyš. zjistit i bloudivou ledvinu? Děkuji

Dobrý den,PET/CT vyšetření je zobrazovací metoda s informací o metabolické aktivitě tkání, která slouží k lokalizaci zánětlivého nebo nádorového procesu. Není určena k diagnostice bloudivé ledviny.Vámi popisované obtíže mohou mít různé příčiny. Neznám Vaše základní onemocnění, obtíže mohou být vertebrogenního původu. Doporučila bych praktického lékaře se základním vyšetřením, který určí jakých dalších vyšetření by bylo třeba.

Dobrý den, měla bych dotaz na onemocnění ledvin. Je mi 27 let a mám dlouhodobější problém s dodržováním pitného režimu, např. před dvěma lety mi stačilo za den vypít 1–2 skleničky vody. Nyní se to snažím zlepšit, ale na 1,5 litru denně mám problém se dostat. V poslední době (cca 1 měsíc) pociťuji únavu, občas slabost, která je zřejmě způsobená i nízkým tlakem, bolí mě v bederní oblasti jakoby vevnitř a moč mám střídavě – někdy tmavě žlutou a někdy skoro čirou. Výrazné otoky nemám, občas (1× za 14 dní) mi po ránu přijde, že mám lehce oteklý obličej – tváře. V poslední době jsem asi i trochu zhubla (reakce okolí), aniž bych se o to snažila.

Mám se objednat na vyšetření? kam? Jak to probíhá? Musím mít doporučení praktického lékaře? Děkuji za odpověď.

PD

Dobrý den, navštivte Vašeho praktického lékaře, svěřte mu své problémy. Po základním vyšetření Váš stav vyřeší nebo v případě potřeby pak doporučí potřebná vyšetření u specialistů.

Dobrý den paní primářko, chtěla bych se zeptat na možnosti léčby onemocnění ledvin, které mi bylo diagnostikováno renální biopsii. Diagnóza FSGS mi byla diagnostikována v roce 2010, (sem narozená v r. 1989), poté mi byla nasazená léčba 60mg Prednison, Equoral, Lorista a mnoho dalších podpůrných léků. Dávky prednisonu se odvíjely od krevních testů a zejména množství bílkoviny v moči, která po prvotní dávce klesla ze 3,5 g na 0.6, poté dávky prednisonu pomalu klesaly až na 10mg. Tato dávka,ale bohužel nebyla dostačující a já musela asi po roku čelit opět užívání 60mg Prednisonu. Užívání velkého množství tablet mi nedělalo problémy,ale velmi psychicky zatěžující byly nežádoucí účinky vysokých dávek kortikoidů. poté došlo opět ke snížení bílkovíny,ale hodnota nikdy neklesla na 0, nejnižší hodnota byla 0.6. Lékař mi určil udržující dávku na 20 mg prednisonu,zbytek léku beru pořád beze změn. Asi půl roku zpět jsem se dočetla, že na dlouhodobější užívání je vhodnější Medrol, proto jsem se na tento lék zeptala lékaře. nyní užívám 16 mg Medrolu,ale tato dávka asi není dostačující, momentálně mám v moči 2g bílkoviny. Další zvýšení dávek kortikoidů bych už psychicky nezvládla,proto se tomu chci ze všech sil vyhnout. Chtěla bych se zeptat zda můžu nějak přispět k snížení vylučování bílkoviny močí a zda neexistuje nějaká šetrnější léčba. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,léčba FSGS – fokálně segmentální glomerulosklerozy- není jednoduchá. Léky Prednison-kortikoid, Equoral- cyklosporin a Lorista-blokátor receptoru pro angiotenzin, jsou pádné a správné léky vyhovující mezinárodním doporučením. I přes tuto pádnou léčbu může po remisi dojít k relapsu. Užití dávek kortikoidů a jejich „zvládnutí“ v čase podrobně proberte s Vaším ošetřujícím nefrologem, který zná Váš celkový zdravotní stav a vývoj onemocnění, včetně odpovědí na léčbu. „Šetrnější léčba“ neexistuje, určitou alternativou je užití mykofenolátu, též ale s vedlejšími účinky, ale vhodnost opět posoudí Váš ošetřující nefrolog. Ke snížení vylučování bílkoviny močí společně s Vaší imunosupresivní léčbou FSGS významně přispívá léčba blokátorem receptoru pro angiotenzin-Lorista, máte-li hypertenzi, hodnoty TK by neměly přesahovat hodnoty130/80 a omezte solení.

Dobrý den, lze rozbít ledvinový kámen velikosti cca 5 mm, když mám kardiostimulátor a je mi 79 let? Děkuji

Dobrý den, zda odstranit a jakým způsobem odstranit ledvinový kámen Vám podle Vašeho konkrétního nálezu zodpoví urolog. Případnou možnost a nemožnost užití litoprypse s implantovaným kardiostimulátorem Vám zodpoví kardiolog dle typu kardiostimulátoru, který Vám implantoval.

dobrý den,chtěla jsem se zeptat,co s pacientem,u kte­rého se vyčerpaly všechny možné cévní přístupy,2 ka­nyly,sepse,per­manentní katetr dvakrát,normální av fistule třikrát, v třísle to nejde,mám našitou umělou fistuli,ale neví se zda bude fungovat,mám špatné žíly a cévy a dialýzu potřebuji 3krát týdně 5 hodin,co dál???

Dobrý den, s cévním přístupem pro hemodialýzu to může být někdy opravdu komplikované. Uvidíte, zda bude funkční nyní našitá protéza. Měla byste mít též vyšetřené koagulační parametry a dle výsledku pak zajištěna antiagregační, případně antikoagulační léčbou. Možnosti chirurgického zhotovení cévní spojky Vám dle stavu Vašich cév po rentgenovém vyšetření určí dle konkrétního výsledku cévní chirurg. Též s Vaším nefrologem proberte možnost peritoneální dialýzy a určitě možnost transplantace.

Dobrý den, potřebovala bych poradit se správným pitným režimem. Vážím 120 kg a měřím 178cm. Před rokem jsem byla nucena pro přetrvávající problémy při močením, zajít na urologii. Po vyšetření mi bylo řečeno, že mám chronickou cystitidu. Pan doktor mi předepsal Nitro Furantoin 100mg, 2× denně 1 tabletu a více pít. Po cca 5 měsích, pro velké zažívací problémy, jsem Furantoin vyměnila za Biseptol 480 mg, 2× 1tabletu. Před týdnem jsem musela vysadit i Biseptol, protože jsem měla znovu žaludeční nevolnosti a svědění po celém těle. Pan doktor mi doporučil zvýšit ptiný režim na 4 až 5 litrů denně a takříkajíc cystitidu upít :) . Samozřejmě mi ještě předepsal léky – Augmentin 1g, 2× 1tabletu. Já vypiju za den tak 2 až 2,5 litru, v létě o cca litr více. Chci se zeptat, jestli není tak velké množství tekutin na škodu pro ledviny nebo celkově pro organismus. Na internetu jsem četla, že by se mělo vypít 4dcl na 10kg váhy. Co je na tom pravdy? Při tomto počítání by mi opravdu vycházelo 4,6 litru tekutin na den. Předem děkuji za odpověď. Hezký den, Jana

Dobrý den, jestliže nemáte omezenou funkci ledvin a ani poruchu funkce srdeční pak Vás zvýšený přijem tekuitin neohrožuje. Pitný režim jak máte nastavený by měl být dostačující. Záleží též na složení potravy, kterou přijímáte a na fyzické činnosti, kterou vykonáváte. Doporučila bych Vám redukci hmotnosti, gynekologické vyšetření- k vyloučení možné příčiny, vyšetření případného residua močového měchýře, případně urodynamické vyšetření- to vše u urologa a přeléčování antibiotiky dle citlivosti.

Dobrý den, byla mi diagnostikována polycystoza ledvin. U rodičům se ale cysty na ledvinách nepotvrdily. Cysty jsou mnohočetné velikosti 2–4 cm na obou ledvinách. genetické testy vyloučily typ PKD 2(?).Jedná se tedy o polycystózu? Na Vašich stránkách jsem se dočetla, že se jedná výhradně o ďedičnou nemoc. Děkuji Vám.

Dobrý den, ve Vaší informaci neuvádíte věk. Nejspíše se ale , soudím dle sonografického popisu, o polycystozu ledvin jedná. Genetická mutace PKD2 genu byla vyloučena, ale významně častější příčinou polycystozy ledvin je mutace PKD1 genu , jejíž detekce je složitější a náročnější. Též se nedá vyloučit mutace de novo, nově vzniklá spontánní mutace.

Dobrý den.Chcel by som sa spytať,som 3 a pol roka po transplantaci­i.V septembri mi zistily 1g bielkovin v 24hod. močí.Renalne parametre v norme.4.januara mi zistily 2.17g bielkovin krea.95 ur.5.8 nas­ledovala biopsia miesto 11dni som čakal na vysledok 16 dni.Udajne nevedeli posudiť.Dnes som si vypočul rossudok chronická rejekcia.Idem na tyždenné preliečenie.Mám 50rokov a tlak 145–150 75–85.Je šanca že tá oblička ešte vydrží pár rokov alebo je v ťahu.Doktorka sa velmi nechce vyjadriť,všetko sa uvidí po preliečení, hovorí.Velmi pekne Vám ďakujem. Peter.

Dobrý den, lékařka Vám dobře vysvětlila, že blíže se může vyjádřit po přeléčení. Zvyšující se množství bílkoviny v moči může být známkou rejekce, ale i postižením transplantované ledviny Vaším základním onemocněním, neuvádíte, jaké bylo onemocnění, které k selhání ledvin vedlo. Záleží též na dlouhodobější kompenzaci krevního tlaku, který by měl být v hodnotách kolem 120–130/80 a na správné volbě léků ovlivňujících krevní tlak a zároveň vylučování bílkoviny do moči. Jste-li léčen v transplantačním centru, bude Vám léčba dobře nastavena a z informací, které jste poskytnul, bych odhadla, že máte blíže k „té šanci než tahu“.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Už půl roku mě bolí v oblasti ledvin. Je to bolest neustálá i v noci nejvíce ráno. Byla jsem na ultrazvuku a krvi. Nic neukázalo, že bych měla něco z ledvinami. Přidalo se svědění celého těla nejvíce večer. Záda to opravdu nejsou, potvrdil mi to ortoped. Nevím co s tím, protože podle lékařů mi nic není a přitom mě bolí v oblasti ledvin čím dál víc. Děkuji Lenka

Dobrý den, bolesti udávané do „oblasti ledvin“ mají skutečně často původ ve funkčním postižení páteře. Jestliže máte provedené vyšetření ledvin ultrazvukem a vyšetřenou krev a moč bez patologického nálezu, pak postižení ledvin je vyloučené. Vyhledejte ještě vyšetření u rehabilitačních specialistů.

Dobrý den, tři dny zpátky jsem se v noci náhle probudil s bolestí v bedrech(prav­děpodobně ledvin) s horečkou a za dvě hodiny přišlo i zvracení, druhý den už mě provázela jen lehce zvýšená teplota a bolest ledvin. Je to třetí den …bez horečky, ale ledviny stále bolí, co to může být a koho vyhledat kromě praktického lékaře, ke kterému se bohužel nestíhám dostat.

Dobrý den, popisované obtíže mohou být projevem akutní pyelonefritidy, bakteriálního zánětu ledvin, ale též virového onemocnění s bolestmi svalů. Nutné je vyhledání lékaře, první kroky by měly směřovat opravdu k praktickému lékaři, v případě nouze pak na pohotovost, k urologovi k vyloučení akutního zánětu ledvin, v případě potvrzení diagnozy je třeba včasná léčba antibiotiky.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co znamená a jaké to může mít následky, když mi na UZ vyšetření ledvin zjistili na levé ledvině úbytek parenchymu cca 8 mm. Je to velký problém, dá se s tím něco dělat, má to nějaké možné následky či komplikace?

Dobrý den, úbytek parenchymu znamená úbytek funkční tkáně. Normální hodnoty jsou 13–16 mm. Nejspíše se jedná o chronické postižení na podkladě zánětlivém nebo cévním. Bez znalosti Vašeho laboratorního vyšetření a klinického stavu se však nelze blíže vyjádřit. Celková funkce ledvin může být i bez omezení.

Pěkný den, k dotazu ohledně parathyerozy,měla jsem na mysli hyperparathyerozu- může tato vést k přibírání na váze? Děkuji.

Dobrý den, hyperparathyreoza je zvýšená činnost příštitných tělísek, kde se tvoří parathormon, který ovlivňuje kalcio-fosfátový metabolismus /metabolismus vápníku a fosforu/ a vitamin D. Důsledkem je pak v různém stupni rozsahu postižení kostí a cév. K přibírání na váze by mohlo docházet při omezení pohybu, jinak ne.

Dobrý den, jsem na peritoneální dialýze a občas,před usnutím,nebo během dne mne přepadne jakási nervozita,nevím,jak se posadit,či lehnout.Čím to může být? Děkuji.

Dobrý den, Vaše obtíže by s prováděním peritoneální dialýzy neměly souviset. Mohou ale souviset s Vaším celkovým stavem. Bez znalosti Vašeho celkového zdravotního stavu se nelze blíže vyjádřit.

Dobrý den,

již 3 měsíce mám tupou bolest na pravé straně břicha a v pravém boku+střevní potíže (jsem velice hubená a po těchto potížích jsem zhubla ještě 3 kg). Spojovala jsem si to s dráždivým tračníkem, který mi byl zjištěn před 9 lety. Bolest se bohužel stupňuje, (hlavně po fyzické námaze) a večer jsem při změně polohy cítila, jak se mi nějaký útvar posunuje z pravého podžebří do oblasti břicha, až k pupiku. Pokud jsem si lehla zpět na záda, útvar se vrátil zpátky. Dnes mi byla na ultrazvuku zjištěna bloudivá pravá ledvina. Chtěla bych vás poprosit o informace, co to pro mě znamená. Vrátí se ledvina zpět nebo pokud budou bolesti přetrvávat je nutná nějaká operace? Mám dodržovat nějaká omezení, např. ve sportu, ve stravě… Děkuji za odpověď.

Dobrý den, Vámi popisované obtíže, které jsou jiného charakteru než znáte v souvislosti s dráždivým tračníkem, mohou opravdu souviset s bloudivou ledvinou. Bloudivá ledvina – ren migrans – znamená abnormální pohyblivost ledviny způsobenou poruchou závěsného a podpůrného aparátu ledviny, u Vás při Vaší konstituci je též ovlivnění zmenšením tukového pouzdra ledviny. Pokud obtíže trvají a bloudivá ledvina je sonograficky potvrzena, pak možným řešením je operační výkon – fixace ledviny, kterou provádí urolog. Poraďte se tedy s urologem. Z režimových opatření je třeba omezit nadměrnou fyzickou aktivitu, vyvarovat se otřesům, zvedání těžkých břemen. Stravou je bloudivá ledvina neovlivnitelná.

dobry den -p DR. prosim vas mohl bych vas pozadat o vas email bych vam zaslal moje vysledky s nefrologickeho oddeleniÍ.i kdys svemu lekari verim , i s doslechu mi bylo vzdeleno ze je kapacita ,byl bych radsi kdys mi to potvrdite. .mozna mi date i jine informace. hrozi mi dializa tak se chytam vseho .dekuji tom

Dobrý den Tome, se zaslanými výsledky po emailu nelze Váš stav zodpovědně zhodnotit, zvlášť v takovém případě jako je rozhodnutí o zahájení dialyzační léčby. Je potřebné komplexní zhodnocení vašeho klinického stavu a různých vyšetření včetně laboratorních, zda a kdy je třeba náhrady funkce ledvin. Pak by mělo být podrobně rozebráno, jaký způsob léčby je pro Vás možný a nejlépe vyhovující- transplantace, peritoneální dialýza nebo hemodialyza. Včas by měla být zahájena příprava k vybranému typu léčby. Nejlépe tam, kde bude léčba poskytována.

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jakou má šanci levá ledvina(4 měsíční chlapeček) podle vyšetření(když by byla provedená zachovná operace): funkce je pod 10%,MCG v pořádku, bez VUR a bez chlopně uretry. MIkce je silným proudem.
UZ močového systému Levá ledvina podélně 66mm, kalichy jsou výrazně rozšířeny až na 17mm, konvexních kontur, pod PU přechodem jsou patrné v krátkém úseku dva uretry šíře 6–7mm, pokud možno hodnotit dolní ureter se napojuje na ureter horního kalichu a rozšiřuje se dilstálně až na 10mm, juxtavesukálně je ureter šíře až 11×8mm. Parenchym je lokálně redukován a nad rozšířenými kalichy je i jen 5mm, celkově je parenchym difusně hypoechogení, setřelejší textury. M.m. je anechogeního obsahu s jemnou texturou.
Pravá ledvina podélně 55mm, se známkymi renkulinizace, parenchym je obvykle hypoechogení s anechogeními pyramidami, bez ložisek, prostornějí pánvička, VD šíře 9,4mm, kalichy jsou štíhlé, uretr pod UP přechodem nediferencuji­. Děkuji

Dobrý den, obávám se, že v tomto případě záchovná operace s největší pravděpodobností funkci levé ledviny významně nezlepší. Parenchym levé ledviny(soudě dle popisu sonografie a výsledku scintigrafie) se již před narozením chybně vyvinul a proto je nyní závažně poškozena funkce levé ledviny.

Dobrý den,před půl rokem mi při prevent.vyšetření zjistili bílkoviny v moči,po několika přeléčeních antibiotiky byla v pořádku.Sono moč.cest a ledvin bylo v pořádku.Nyní jsem si všimla(měřím si občas hodnoty PH),že moje moč je opět kalná a plavou v ní jakési bílé větší nečistoty.Mohou mé potíže souviset i se zvýšenou hladinou kys.močové v krvi a opakující se kvasinkové infekce v pochvě?Celkově se snažím potravinami a občasném pití zásadité kyselky odkyselit organismus,ale moc se to nedaří,stále mám kyselou moč-asi 5,4.Také beru léky na vysoký tlak-Bisoprolol 5mg).Nevím co s tím,děkuji,nechtě­la bych něco zanedbat a včas to začít řešit.Díky za odpověď.

Dobrý den, Vaše pH moči je ve fyziologickém rozmezí a o kyselosti organismu nevypovídá. Hodnoty, které informují o případné kyselosti organismu se vyšetřují v krvi. Jestli-že máte zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi, pak je třeba dietního opatření-omezit tzv. purinové látky z kterých kyselina močová v organismu vzniká, to je omezit nadměrný přísun masa, masové vývary, vnitřnosti, luštěniny, špenát, kakao, nakládané a konzervované maso. Jestliže se ani dietním opatřením hladina kyseliny močové nesníží, pak přidat lék Milurit, který může předepsat praktický lékař. Jestliže máte kalnou moč, pak je třeba vyšetřit moč+sed a moč na kultivaci a dle výsledku přeléčit- vše je možné u praktického lékaře. Jestliže po přeléčení případné močové infekce orientačně bílkoviny v moči přetrvávají,pak vyšetření u specialisty -nefrologa.

Dobrý den, chodím na nefrologii asi 10 let, má diagnoza zní chronický zánět ledvin. V poslední době nefrolog tvrdí, že můj stav je hraniční a mohlo by dojít k selhání ledvin. Při kontrole jsem měla kreatin 107. Objednal mě na biopsii ledvin. Prosím vás kolik má být kreatin u zdravého člověka a v čem může pomoci biopsie?

Dobrý den, biopsie ledvin je odebrání vzorku ledviny a jeho histologické vyšetření k určení typu poškození především ledvinných klubíček – glomerulů. Dle typu poškození se pak v případě vhodnosti nasazuje léčba -nejčastěji imunosupresivní, která může zamezit úbytku funkce ledvin. Kreatinin 107 již svědčí o ne plnohodnotné funkci ledvin, ale neznamená však významné omezení funkce ledvin. Hodnotu kreatininu ovlivňuje např. svalová hmota, stav hydratace. Záleží též na laboratorní metodě a referenčních hodnotách příslušné laboratoře.

Dobry den,za jakych okolnosti se doporucuje prechod z PD na HD, resp. ktere hodnoty (v krvi, dialyzatu) a po jakou dobu se sleduji aby to rozhodnuti bylo objektivni?Jakym zpusobem a jak casto se provadi PET test – schopnost filtrace peritonea – jake hodnoty maji rozhodujici vyznam?(mysleno jak v kladnem i zapornem pripade)

Doporučení změny dialyzační léčby z peritoneální na hemodialyzační se neprovádí pouze na základě „hodnot v krvi a dialyzátu“, ale vychází z celkového klinického zhodnocení, které zahrnuje laboratorní výsledky. Posuzují se subjektivní obtíže, hodnotí se klinický stav se zaměřením na stav hydratace, hypertenze, posuzuje se stav nutrice, přítomnost anemie s případnou odpovědí na léčbu ESA, posuzuje se kalcio-fosfátový metabolismus, acidobazická rovnováha, reziduální funkce ledvin. K posouzení adekvátnosti dialyzační léčby se vypočítává index Kt/V pro ureu-močovinu získaný z hodnot v krvi, dialyzátu a moči a hodnota by neměla klesnout pod 1,7, pro automatizovanou PD je ještě důležitá hodnota týdenní clearance kreatininu, která by neměla být menší než 45l/1,73m2. Celkové zhodnocení stavu včetně posouzení parametrů účinnosti dialýzy by se mělo provádět nejméně jednou za 3 měsíce, při poklesu reziduální diurezy nebo změně stavu častěji. PET testem- peritoneálním ekvilibračním testem- se stanovují transportní charakteristiky peritonea. Provádí se nejčastěji čtyřhodinový po 4–8 týdnech po zahájení peritoneální dialýzy a pak nejméně 2× do roka, při změně stavu častěji. Provádí se s peritoneáním roztokem s vyšší koncentrací glukozy , v časových intervalech se odebírají vzorky dialyzátu a měří se koncentrace kreatininu a glukozy a změří se též koncetrace v krvi. Na základě naměřených hodnot dle standardizace /Twardowski/ se určí míra propustnosti peritonea. High- velká propustnost, high average- středně velká, low average-středně malá, low- malá. Při velké propustnosti peritonea lze očekávat dostatečné odstraňování katabolitů, ale nižší ultrafiltraci, při malé naopak.

Dobrý den. V dětství jsem měla vroz.vadu moč.cest oboustraný reflux.v roce 93 jsem podstoupila operaci a vše bylo v pořádku.Niní pro opakující se záněty mi byl zaveden stent do pravého močovodu z důvodu zůžení.Ale pořád pociťuji takové tlačení a občasné jaokby dloubnutí v podbříšku.V boku se to už ustálilo,cítím ho jen občas,ale v tom podbříšku je to dost nepříjemné.Nutí mě to chodit častěji na toaletu.Nemám žádné pálení ani řezání.Poraďte mi prosím,jestli to přestane a nebo co mám dělat,aby to nebolelo. Moc děkuji

Dobrý den, Vámi popisované obtíže mohou být způsobeny přítomností stentu, ale důvodem může být i infekce. Navštivte svého urologa, který zhodnotí, zda jsou obtíže způsobeny pouhou přítomností stentu a po čase ustoupí, nebo je třeba přeléčit infekci.

Dobrý den, již několik měsíců mám krev v moči, po kultivaci mám v moči bakterie. Při posledním vyšetření jsem měla moč v pořádku -jen opět krvinky. Mám za sebou cystoskopii, která krom zánětu nic víc neukázala. Byla jsem i na ultrazvuku, rentgenu. Vždy bez nějakého určitého nálezu. Jsem bezradná. Můj urolog to řeší jen novými a novými antibiotiky. Prosím o radu. Měla bych si vyžádat nějaké jiné vyšetření nebo je postup doktora správný? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jestliže je kultivace moči negativní a nález červených krvinek v moči déle přetrvává je indikované nefrologické vyšetření, které odhalí nebo vyloučí lehké postižení či více závažné onemocnění. Navštivte nefrologa.

Dobrý den, jsem diabetička na inzulínu. Při poslední kontrole jsem měla hodnotu kreatinu v moči (24h) 2,1 mmol/l. Na netu jsem si našla, že to souvisí s ledvinami. Může hodnota vypovídat o špatném fungování ledvin? Glyk.hemogl. jsem měla 9, poslední dva roky se mi to stále takto pohybuje (7–10). Asi dva roky jsem málo pila, ale poslední 3 měsíce pitný režím docela dodržuji. Děkuji za odpoěď

Dobrý den, je dobře, že dodržujete pitný režim. O funkci ledvin základně vypovídá hodnota kreatininu v krvi. Vyšetření je možné u praktického lékaře nebo diabetologa, v případě patologických hodnot pak následné vyšetření u nefrologa. Uváděné Vaše hodnoty glykovaného hemoglobinu pak vypovídají o nutnosti zlepšit kompenzaci diabetu pro prevenci komplikací diabetu. Proberte s Vaším diabetologem.

Dobrý den paní doktorko, trpím bloudivou ledvinou, která je náchylnější na infekce. Z funkčního hlediska je v pořádku. Z času na čas si o ní něco přečtu, ale nikde jsem nenašla jak ji pomoct. Například, jestli jsou aktivity, které bloudivé ledvině pomáhají a zase naopak škodí. Jestli existuje nějaké cvičení, které pomáhá odtoku moči, když mně „bloudivá ledvina bolí“. Nebo jak se stravovat, abych ledvinám pomáhala a neubližovala? Děkuji za odpověď, případně zajímavý odkaz či literaturu. S pozdravem Karolína

Dobrý den, jestliže jste náchylnější k infekcím, pak prevencí je neprochladnut a dostatek tekutin, kolem 2 litrů za den. Speciální cvičení k ovlivnění závěsného aparátu nejsou, škodit ale může nadměrná fyzická aktivita, zvedání těžkých břemen, otřesy. Stravování podle obecných pravidel zdravé racionální výživy opět s dostatkem tekutin bez jiných zvláštností. Při potížích a vyšší frekvenci infektů konzultujte urologa pro zhodnocení vhodnosti operačního řešení- fixaci ledviny.

Dobrý den, Nefrologie:Stav po nefrectomii, chron.mikrosk. hematurie v.s.při tenkých membrán. Asymtomat. leukocyturie,vyšší proteinurie i ery,Hyperten­ze+ost.diagn.Be­ru léky: LozapH,Lokrem,Te­naxum,Milurit,Ro­sukard,Letrox ,mám opakovaně infen. a záněty moč.cest.Cítim se velmi vyčerpaná,nejistá v chůzi,abnor. potivost pak zimnice,začínam mít deprese chci navšt.psych.Je mi58. Mám 1.5r. do SD,nevím jak toto zvládnout. Děkují za odpověd

Dobrý den, ve Vašem dotazu neuvádíte, jakou máte funkci ledvin, proč byla prováděna nefrectomie. Určitě všechny Vaše potíže proberte s Vaším ošetřujícím nefrologem a ptejte se na předpoklad vývoje Vašeho onemocnění. Návštěvu psychiatra uskutečněte.

Hello, can I have a consultant. I have pain in my head, sometimes, maybe too much fernet!!??

Less Fernet, maybe change the brand, more exercise in the open air, and consult it with another medical specialist.

Dobrý den, obracím se na vás s žádostí o radu. Před deseti dny mi byl do močovodu zaveden stent, důvodem je zužení močovou. Zhruba v půlce března mě čeká operace močovodu. Potřebovala bych vědět, jestli je možné se stentem cvičit. Je mi 33 let, celý život jsem byla zvyklá cvičit a z nicnedělání mě bolí už celé tělo, hlavně záda. Stent už snáším celkem dobře, začátek byl sice krušný, dnes jsem dobrala antibiotika, ale už mě nic nebolí, jen mám častější nucení na močení. Ještě bych měla dodat, že mám jen jednu ledvinu, což mi bylo zjištěno v prosinci celkem náhodou, žádné problémy jsem neměla. A ještě důležitá věc – z ledviny (funkční hmoty) mi zbývá jen 1/3. Mám dvě malé děti, vždy jsem se cítila dobře. V nemocnici, kde jsem byla na zavedení stentu a kam jdu na operaci, jsem se zapomněla na otázku cvičení zeptat. Předem děkuji za radu a přeji hezký den. Jitka Spadoni

Dobrý den, zavedení nekomplikovaného stentu není důvodem k úplnému přerušení fyzické aktivity. Záleží na druhu a intenzitě Vašeho cvičení. Uvádíte však častější nucení na močení, které může být příznakem močové infekce, proto je třeba vyšetřit moč k vyloučení připadné infekce. V připadě potvrzení infekce ,pak léčba antibiotiky a bez cvičení. Máte-li jednu ledvinu z které zbývá jen 1/3 „funkční hmoty“ pak vedle urologické péče je třeba též nefrologické péče ke komplexnímu zhodnocení ledvinné funkce a možnému ovlivnění funkce v budoucnosti též s posouzením vhodnosti fyzických aktivit. Vyhledejte příslušného nefrologa.

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat na něco ohledně svého příbuzného – jedná se o mého strýce, již přes 10 let se léčí na cukrovku, od července 2011 je odkázán 3× týdně na dialýzu. Velice špatně psychicky dialýzu snáší, navíc mu musel být voperován kardiostimulátor, když na dialýze zkolaboval. Podle mne má deprese – je náladový, často uzavřený do sebe, unavený, pláče. Já se mu ani nedivím, je to již starší pán (72 let), celý život byl aktivní a teď vlastně nemůže dělat vůbec nic. Přečetla jsem si článek zde na webu, který o tomto problému pojednává, že deprese v takových případech bývá docela snadno léčena. Jenže u něj je problém, jistě u svého lékaře svůj problém nepřizná a já si vůbec nedovedu představit, že by ho někdo „dotáhl“ k psychologovi. Je mi ho moc líto a chtěla bych mu aspoň trochu pomoci – lze např. na popud mojí tety (jeho manželky) zařídit, aby mu antidepresiva předepsal jeho obvodní lékař, nebo jeho diabetolog? Moc děkuji předem za odpověď. M.B.

Dobrý den, určitě bych doporučila návštěvu manželky Vašeho strýce u dialyzačního lékaře, kam Váš strýc na dialýzu dojíždí. Situace Vašeho strýce není jednoduchá, deprese se mohou dostavit. Spolupráce rodiny a dialyzačního lékaře je určitě vítaná. Nebojte se dialyzačního lékaře s problémem oslovit, tam by měla léčba začít, připadně i ve spolupráci s psychologem nebo psychiatrem.

Přeji hezký den paní primářko.Zasílám Vám dotaz ohledně zdravotních problémů mé tchyně. Je jí 62 let a před vánocemi ji diagnostikovali ledvinový kámen velikosti 2 cm.Nemá ale žádné problémy,jako je červená moč,bolesti při močení a nemá ani bolesti zad v oblasti ledvin.Při pobytu v nemocnici ji ale zjistili zánět v moči,který ji byl vyléčen na kapačkách.Následně byla propuštěna.Po novém roce navštívila svou obvodní lékařku a ta ji „žene“ na operaci.Je operace opravdu nutná i když tchyně netrpí žádným problémem?Tchyně trpí silnou nadváhou.Má angínu pectoris,diabetes a vysokou hypertenzi.Je možná nějaká jiná léčba? Děkuji předem za odpověď Reinosch jaroslav

Dobrý den, řešení urolitiazy patří do odbornosti urologie. Vedle velikosti kamene, záleží též na lokalizaci kamene a klinickém obrazu, zda nepůsobí městnání v ledvině, ledvinné koliky, záněty. Postupy mohou být různé. Klasické otevřené operace se dnes užívají vyjímečně. Existují endoskopické metody, perkutánní extrakce konkrementu (PEK), rozbíjení kamene rázovou vlnou (LERV-litotrypse extrakorporální rázovou vlnou), metody se též kombinují. Postupuje se též konzervativně. Určitě se zhodnotí celkový stav organismu. Silná nadváha a ostatní komorbidity u Vaší tchyně jistě ovlivní rozhodování o postupu. Vyhledejte urologa- specialistu.

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať mám ren migrans a zaujímalo by ma či to je dôvod na cisársky rez..Ďakujem

Dobrý den, ren migrans znamená abnormální pohyblivost ledviny způsobenou poruchou závěsného aparátu ledviny nebo úbytkem tuku kolem ledviny. Může působit menší či větší obtíže s komplikacemi, bolesti, infekce, městnání v ledvině při zahnutí močovodu. Absolutní indikací k provedení císařského řezu není. Pouze v případě, že by poloha ledviny byla překážkou v porodním kanále, spíše ve výjimečných případech, pak je císařský řez indikován. O indikaci rozhoduje gynekolog.

Dobrý den, jsem 25letá studentka. Již 2,5roku mám bolesti bricha, spíše v oblasti slepého střeva, na UZ břicha a ani na UZ střeva se nic neprokázalo, i kolonoskopii mám v pořádku. Byla mi zjištěna před rokem bloudivá ledvina vpravo na vylučovací urografii a to o 2–3obratle, mám ji hmatnou i přez stěnu břišní…neustále mám bolesti břicha, navíc se přidaly i bolesti bederní páteře. Chtěla jsem diag.laparoskopii břicha, aby se vyloučily jiné možnosti příčin, např.endometrióza apod., ale chirurgové mne nechtějí operovat, že se nejprve musí zavěsit ledvina a pokud obtíže neustanou, poté se může udělat diag.,lapar.břicha­.Je možné provést zavěšení ledviny, spolu s diag.lapar. břicha?anižbych tedy musel apodstiupit dvě operace?

Dobrý den, bloudivá ledvina-ren migrans-je abnormální pohyblivost ledviny způsobená poruchou závěsného a podpůrného aparátu ledviny ovlivněná délkou hilových cév a tukovým pouzdrem ledviny, které je menší u hubených. Může působit tlakové bolesti, koliky, může být náchylnější k infekcím, může mít omezenou funkci, může docházet k zahnutí, zaškrcení močovodu s následným městnáním v ledvině. Máte-li dlouhodobě popisované obtíže, pak je doporučovaná fixace-nefropexe-indikovaná. Operaci provádí urolog. Případné další zákroky by pak měly následovat až po neústupu obtíží.

Dobrý den, v únoru mi byl zaveden katetr na peritonealní dialýzu. Již na prvním RTG po zákroku byla vidět smyčka v horní části katetru. Chybička se vloudila…jedna u chirurga a druhá u ošetřujícího lékaře, který smyčku neřešil. Při ruční výměně mi neděla problémy, pouze u vypouštění musím stát, bohužel u cyclera je situace horší, přístroj neni schopen vypustit to co má. Zajímalo by mě řešení této situace. Jeden lékař předepisuje projímadlo pro větší pohyb střev a uvolnění katetru, druhý spiše cvičení a skákání ze schodů. Vše zatím bez výsledku. Další možnost je asi chirurgickou cestou katetr otočit. Existuje jiná možnost, jak se zbavit smyčky na katetru a jestli při chirurgickém řešení, je možno pokračovat v peritonealní léčbě nebo je nutné do zhojení rány přejít dočasně na hemodialyzu?? Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Problematická poloha- dislokace /„smyčka“- jak popisujete/ peritoneálního katetru může vést k obtížím až poruchám při výměnách dialyzačního roztoku. Doporučné postupy- fyzický pohyb, užití projímadel pro větší pohyb střev, někdy též léky pro zmírnění plynatosti- Espumisan jste již vyzkoušel bez pozitivního výsledku. Další možností je úprava polohy katetru vodičem pod rentgenovou kontrolou. Nezdaří- li se ani to ,pak nejvhodnějším způsobem je laparoskopická úprava polohy katetru. Podaří-li se laparoskopicky upravit stávající katetr, pak můžete pokračovat v peritoneální léčbě bez přerušení.

Dobrý den, zakoupila jsem si knihu Výživa při pravidelném dialyzačním léčení od Milana Hrubého a Olgy Mengerové. Kniha obsahuje rady, nutriční tabulky a recepty zde jsem narazila na určitý rozdíl v hodnotách. Chtěla jsem se zeptat jestli by bylo možné se spojit s paní Mengerovou nebo jinou nutriční terapeutkou, která by mi poradila. Děkuji.

Dobrý den, obraťte se na Vašeho ošetřujícího nefrologa, který ví o možnostech nutričních terapeutek ve Vašem okolí nebo může zprostředkovat spojení s paní Mengerovou. Je vidět, že o správnou výživu máte zájem a to by mělo být určitě podpořeno.

Dobrý den, v průběhu těhotenství ve 20 týdnu se zjistitilo, že plod má větší ledviny. Nicméně moč a plodová voda jsou v pořádku. Je tam podezření na Potter 1. Co to může znamenat a může se i přes to narodit zdravé dítě? Děkuji

Potter 1 znamená nemoc zvanou infantilní polycystická choroba ledvin-ledviny jsou prostoupeny četnými dutinkami, funkce ledvin se během života zhoršuje. Před narozením se nemoc projevuje na ultazvuku zvětšenými ledvinami se zvýšenou echogenitou ledvin- ledviny mají na ultrazvuku jinou „barvu“ než by měly mít. Bylo Vám vysloveno podezření, a z informací, které uvádíte nelze stanovit konečnou diagnozu. Nutné je pečlivé vyšetřování u gynekologa a genetická konzultace.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Pokud má nemocný vytvořen A – V zkrat. Na končetině na které se nachází, by se neměl měřit krevní tlak, odebírat krev, nosit těsný oděv a manžety, neměly by se na této končetině nosit hodinky a končetina by se neměla zatěžovat. Moje otázka tedy zní jak moc se může končetina na které je umístěn A – V zkrat zatěžovat, nebo – li co vše se tedy dá s touto končetinou vykonávat? Děkuji vám za vaši odpověď.

Dobrý den, přesně jste vyjmenovala, co se končetinou, na které je zhotoven A-V zkrat určený k hemodialýze , nemá dělat. Naopak končetinu nevyřazujte z normální činnosti, používejte ji v běžném životě, bylo by chybou ji nadměrně šetřit. S větší opatrností je třeba přistupovat bezprostředně po dialýze s ohledem na čerstvost vpichů a pak v případě komplikací. Kontrola A-V fistuly patří k základnímu vyšetření setrou při každě dialýze, A-V zkrat kontroluje i lékař, aby se pokud možno komplikacím předcházelo.

Dobrý den.Mám v levém močovodu zaklíněný kámen a byl mi zaveden stent.Po zavedení mám silné bolesti v močovém měchýři a silné krvácení.Lékař mi řekl že je to normální,že se stent musí usadit.Je možné že třeba mé tělo tento cizí předmět nesnáší??Čtu tu ,že třeba někdo i na zavedený stent zapoměl,ale já mám tak silné tlaky že zapomenout se nedá ani na minutu.Co proti těmto nežádoucím příznakům mohu dělat?Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jestli-že máte tak silné bolesti a krvácení určitě navštivte co nejdříve urologické pracoviště, kde Vám stent zaváděli. Tam Váš stav ozřejmí a stanoví příslušnou léčbu. Může se jednat o komplikaci v souvisloti s kamenem, se zavedeným stentem nebo o infekční komplikaci.Jistě Vám pomohou i od bolesti.

dobry den v tehotenstvi sem mela problemy tak mi zavedli stent ten sem mela jit vytahnout sest nedel po porodu ale nejak sem zapomela a uz je to pet mesicu muze mi to nejak uskodit dekuji za odpoved Zuzka

Dobrý den, stent Vám byl zaveden v těhotenství zřejmě pro problém odtoku moči z ledviny do močového měchýře. Stent je dutá hadička, kterou se řeší problém odtoku moči při překážce v močových cestách, v těhotenství pro útlak močovodu zvnějšku. Ponechává se po nezbytně nutnou dobu, protože může způsobit komplikace,od­straňuje se tedy po šestinedělí. Nejčastější komplikací jsou zánětlivé komplikace, poranění a poruchy funkce močovodu. Stenty zavádí a odstraňuje specialista- urolog. Neváhejte a navšivte urologa co nejdříve.

Dobrý den, zjistili mi bloudivou ledvinu v pravo a po konzultaci s lékařem urologie , bych měla podstoupit fiksaci. Jaké potíže může vyvolávat taková ledvina?Já mám ukrutné bolesti páteře a všech kostí. A nevolnosti žaludku , bolesti hlavy..... Děkuji za brzkou odpověd Mašková

Dobrý den paní Mašková, bloudivá ledvina- ren migrans-je abnormální pohyblivost ledviny. Vyskytuje se nejčastěji u žen, které zhubly a došlo k úbytku tuku kolem ledviny, nebo se jedná o poruchu závěsného aparátu ledviny. Nemusí přinést žádné subjektivní obtíže, na druhou stranu se může projevit bolestí v bederní krajině, náchylnosti k infekcím, městnáním v ledvině při zahnutí močovodu. Měla byste se vyvarovat výrazné fyzické námaze, skokům, otřesům, prochladnutí. Fixace je výkonem, jež se provádí právě při přítomnosti uvedených obtíží.

dobrý den paní doktorko, cca před 3 lety mne náhle dá se říci, že při procházce zastihla silná bolest v pravém boku pak bolelo dosti i břicho, spíše v podbřišku, bolest to byla opravdu silná, doma jsem vzala ibalgin, další dny šla k lékaři, po UZ břicha na ledvině nic neshledáno, jen lékaři napsali do zprávy drobná nerfolithiáza, milikonkrementy a tím vše skončilo, protože mi bolesti trvaly dále a kolika mne zastihne tak 2 x do roka a většinou při fyzické zátěži, myslela jsem, že to tedy bude po operaci dělohy, tu cca před 3 lety odstranili pro myom, byly komplikace, po laparoskopii mně oteřeli ten den znovu a pro vniřní krvácení byla provedena revize.Letos v lednu mi laparoskopicky odtranily srůsty na střevech, které se mi prý po tom vniřním krvácení udělaly, myslela jsme , že budu již bez bolestí ale před třemi dny při rychlé chůzi se mi zase projevila silná bolest v boku a podbřišku, je možné, že to je tedy od ledvin, přžestože nejsem v léčbě s nimi ? děkuji vám předem za radu pavlína fiedlerová

Dobrý den paní Fiedlerová, Vaše obtíže mohou mít různou příčinu

  1. pooperační- i po rozrušení se srůsty mohou tvořit znovu
  2. příčinou obtíží může být i drobná nefrolithiasa- drobné kaménky v ledvinách a močových cestách
  3. obtíže mohou být i vertebrogenního původu- od páteře
  4. příčinou obtíží může být i postižení tlustého střeva

podrobněji konzultujte s Vaším ošetřujícím lékařem

Dobrý den. Jsem čerstvě po rozbíjení kamene ultrazvukem v levém močovodu a zavedení stentu. Drť bohužel neodcházela, vracela se močovodem zpět k ledvině a tak mi byl zaveden stent. Navíc mám hodně zůžený močovod a bojím se, že když mi po měsíci stent vyndají, koliky se vrátí stejně jako po samotném rozbíjení, kdy jsem měla i tři za den. Je možné nechat tam nějaký stent napořád nebo je jiné řešení? Kamenů se asi už nezbavím, jen nechci zbytečně trpět. A na urologickém oddělení byli lékaři rychle hotovi s odpovědí, že uvidíme za měsíc:-( Moc děkuji za odpověď. Petra z Chomutova

Dobrý den,
indikace zavedení stentu, jeho umístění, délka ponechání jsou otázky pro urologa-chirurgického specialisty pro onemocnění ledvin a močových cest. Já z pohledu nefroložky-interního oboru Vám otázku nemohu zodpovědět, patří do výše uvedené specializace. Máte možnost též konzultace jiného urologa. Určitě je ale vhodný chemický rozbor močového kamene pro zjištění složení kamene a metabolické vyšetření ke správnému odhalení příčiny tvorby kamenů. Nejčastější příčinou je nízký příjem tekutin s následným nízkým objemem moči a různé dietní zvyklosti, životní styl, pohybová aktivita, užívání některých léků. Úpravou životního stylu, příjmu tekutin,léčbou případné metabolické odchylky lze tvorbě kamenů předcházet.
Doporučuji ještě konzultovat s Vaším ošetřujícím lékařem.

Zdraví
Zuzana Bitterová