Pozvánka na světový den ledvin

Pozvání na světový den ledvin v České televizi: dne 8.3. jsem měl možnost vystoupit v Dobrém ránu České televize, abych pozval na Světový den ledvin. Ten se koná od roku 2006 každoročně aby upozornil na fakt, že 10% populace má přítomné chronické onemocnění ledvin. Chronické onemocnění ledvin většinou probíhá skrytě a pozná se jen z provedených vyšetření. Rizikové skupiny jsou: diabetici, hypertonici, lidé trpící obezitou s nedostatečným pohybem, kuřáci, prostatici. Většina těchto lidí je sledována na odborných ambulancích, kde je kontrolována orientačně i funkce ledvin a v případě jejího snížení, jsou odesláni k nefrologovi. Část pacientů však nedochází nikam, na kontroly nechodí k lékaři a pro tyto je určena akce Dne otevřených dveří na dialyzačních střediscích a nefrologických amulací.
Zájemce se může dostavit bez doporučení, provedeme vyšetření moči, krevního tlaku, glykemie, určíme BMI, zhodnotíme anamestická data a dle výseledků doporučíme nebo nedoporučíme podrobnější vyšetření.

Význam celé akce je především vzdělávací. Prohlídky občas sice zachytí nějaký problém, ale v žádném případě nemají ambici nahradit řádné preventivní prohlídky u praktických lékařů nebo kontroly na odborných ambulancích.

Odkaz: "Dobré ráno 8.3.2019 ČT 2":https://www.ceskatelevize.cz/porady/10435049455-dobre-rano/419236100071…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme