Dárcovství

50 let shromažďování dat o žijících dárcích ledvin

Američtí nefrologové hodnotili klinická data žijících dárců ledvin, kteří darovali svůj orgán v průběhu více než pěti desetiletí (1963 až 2007) ve třech hlavních amerických transplantačních centrech. Některé údaje se v průběhu času proměnily. Většina dárců však splňovala stálá kritéria týkající se glukózové tolerance a krevního tlaku. Co se změnilo za půl století? V uvedené skupině dárců byly v průběhu 50 let sledování zaznamenány zajímavé trendy:

  • Počty žijících dárců ledvin se v průběhu času stále zvyšovaly.
  • Došlo k výraznému nárůstu podílu dárců, kteří neměli s příjemcem příbuzenský vztah.
  • Častěji se dárcem orgánu staly ženy.
  • Ačkoliv průměrný věk dárců se zvyšoval, dárci starší let 60 představují stabilní 4 % v průběhu celého zkoumaného období.
  • Procento dárců starších 40 se v průběhu zmíněné doby zvýšilo z 38 % na 51 % a podíl dárců s obezitou vzrostl z 8 % na 26 %.
  • Pouhé 1 až 2 % všech dárců mělo glykémii vyšší než 6,9 mmol/l a většina dárců měla krevní tlak nižší než 140/90 mmHg. Ve sledovaných centrech byli přijati pouze dárci s mírnou formou hypertenze.
  • Dárci ve věku 60 let nebo starší měli ve srovnání s mladšími dárci větší pravděpodobnost obezity, intolerance glukózy nebo hypertenze.

Nutnost sledování dárců U celé populace žijících dárců byly objeveny zajímavé parametry hodné sledování, které jen zdůrazňují potřebu sběru dat a dlouhodobého monitorování žijících dárců orgánů. Zdroj: http://journals.lww.com/nephrologytimes/Fulltext/2012/12000/Living_Kidn…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme