7 malých kroků k velké změně

Americká kardiologická společnost se snaží vzdělávat veřejnost v oblasti podpory zdraví a prevence nemocí. Navrhla proto seznam 7 jednoduchých snadno zvládnutelných kroků, které mohou významně přispět k prodloužení zdravého a produktivního života.

7 kroků ke zdraví

  • Kontrolovat krevní tlak – vysoký krevní tlak je hlavním rizikovým faktorem pro choroby srdce a cév. Máte-li krevní tlak v pořádku a hodnoty vašeho krevního tlaku se pohybují v rozmezí doporučeném pro váš věk, podpoříte tak zdraví vašeho srdce, cév a ledvin.
  • Kontrolovat cholesterol – vysoká hladina cholesterolu přispívá k ateroskleróze (ukládání tukových látek do stěny cév), která může způsobit až ucpání cév a vést k infarktu myokardu a cévní mozkové příhodě. Jestliže jsou vaše hodnoty celkového cholesterolu v doporučeném rozmezí, předcházíte tak možným zdravotním komplikacím.
  • Kontrolovat hladinu glukózy – dlouhodobě zvýšené hladiny glukózy v krvi mohou vést ke zdravotním komplikacím, mohou poškodit vaše srdce, ledviny, oči či nervovou soustavu.
  • Být aktivní – pravidelná fyzická aktivita je významnou součástí zdravého životního stylu, přispívá k prodloužení života a zvyšuje jeho kvalitu.
  • Zdravě jíst – kvalitní a vyvážený jídelníček je důležitou součástí prevence kardiovaskulárních chorob. Doporučený je zejména zvýšený příjem ovoce, zeleniny, ryb, luštěnin celozrnných obilovin a kvalitních rostlinných tuků, omezit je třeba příjem soli, cukru a živočišných tuků.
  • Zhubnout – pokud trpíte nadváhou či obezitou, váhovým úbytkem snížíte nadměrné zatížení srdce, plic, cév i kostí.
  • Přestat kouřit – kuřáci mají vyšší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Přestat kouřit je to nejlepší, co můžete pro své zdraví udělat.

Zdroj: www.heart.org/HEARTORG/Conditions/My-Life-Check---Lifes-Simple-7_UCM_47…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme