8. březen 2012 - Světový den ledvin

Mezinárodní federace pro nemoci ledvin a Mezinárodní nefrologická společnost vyhlásily letos 7. ročník "Světového dne ledvin":http://www.svetovydenledvin.cz/. Jeho cílem je zvýšit informovanost široké veřejnosti o transplantaci, jakožto nejvhodnější léčbě chronického selhání ledvin. 

Nepostradatelné ledviny

Ledviny v těle vykonávají životně důležité funkce, k nimž patří zejména odstraňování odpadních látek z těla ve formě moči a udržování optimální hladiny tekutin. Pro lidský organizmus jsou tak nezbytné stejně jako srdce či plíce. 
Onemocněním ledvin trpí asi 10 % světové populace. Chronické onemocnění ledvin nemusí pacienta bolet. Mezi typické projevy může patřit bolest hlavy, únava, vyšší krevní tlak, časté močení (zejména v noci). Čím dříve je nemoc ledvin diagnostikována, tím jednodušší je léčba a tím nižší je riziko výskytu  dalších onemocnění, které s onemocněním ledvin souvisí, především chorob srdce a cév.

Nechte se včas vyšetřit!

Letos připadá Světový den ledvin na 8. března. Tento den je možné nechat si zdarma vyšetřit ledviny na kterémkoliv dialyzačním středisku B. Braun Avitum, kdykoliv mezi 8. a 17. hodinou.  Vyšetření ledvin je rychlé a bezbolestné a zabere pouze pár minut. Není třeba se objednávat, nemusíte být nalačno ani nosit moč. Ledviny lze vyšetřit na základě odběru malého množství krve.
Preventivní prohlídku by měli absolvovat především lidé nad 50 let, osoby s vysokým krevním tlakem, diabetici a všichni, kteří mají onemocnění ledvin v rodinné anamnéze.

Transplantace ledviny

Transplantace ledviny je stále nejefektivnější metodou léčby selhání ledvin, která pacientům umožňuje prožít aktivní a plnohodnotný život. Při transplantaci dochází k přenosu orgánu z těla dárce do těla příjemce. Ledvinu lze získat nejen od zemřelého (kadaverózního) dárce, ale díky tomu, že ledviny jsou párovým orgánem a jedna funkční ledvina dostačuje k plnohodnotnému životu, může ledvinu darovat i žijící dárce.

Transplantace od žijícího dárce

V porovnání s transplantací od zemřelého dárce jsou výsledky transplantací od žijících dárců výrazně lepší. Jedná se totiž o předem plánovaný a pečlivě připravený operační výkon. Dárce i příjemce jsou velmi dobře vyšetřeni. Odběr i transplantace ledviny probíhají téměř současně, a tudíž doba, během níž se ledvina nachází mimo tělo, je velice krátká. Příjemci lze ještě před transplantací nasadit imunosupresivní léčbu. V době transplantace má pacient již účinnou hladinu léků, které zabraňují tomu, aby jeho organismus „odmítl“ cizí orgán. Navíc životnost ledviny od žijícího dárce je v porovnání s orgánem od zemřelého dárce delší.

Staňte se dárcem ledviny

Čeští pacienti s chronickým onemocněním ledvin čekají na transplantaci průměrně 1 až 2 roky a mezitím jsou léčeni hemodialýzou anebo peritoneální dialýzou.

Máte v rodině anebo ve svém okolí někoho velmi blízkého, kdo potřebuje transplantaci ledviny? Chcete se stát dárcem? Je-li vám více než 18 let, můžete vašemu blízkému darovat i vy. Stačí navštívit transplantační kliniku, kde bude vyšetřen jak dárce tak příjemce.

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme