Abnormality lze odhalit už 20 let před diagnózou diabetu

Podle nové švédské studie je riziko vývoje diabetu 2. typu spojeno s mírným zvýšením krevní hladiny glukózy a lipidů více než 20 let před skutečnou diagnózou onemocnění.

Za 20 let zjištěno 28 tisíc případů diabetu
===========================================

Vědci hodnotili údaje týkající se hladiny glukózy v krvi na lačno a sledovali výskyt diabetu 2. typu u téměř 300 tisíc osob. Monitoring byl zahájen v letech 1985 až 1996 a probíhal až do roku 2012.
Během zmiňovaného období bylo zjištěno přibližně 28 tisíc nových případů diabetu 2. typu, což představuje průměrné riziko 8,1 % během 20 let.

Riziko zvyšuje vyšší hmotnost a vyšší glykémie a triglyceridy
=============================================================

Toto riziko bylo podstatně zvýšené u osob trpících nadváhou a obezitou a u osob se zvýšenou hladinou glukózy v krvi nalačno a hladinou krevních triglyceridů, a to jak u mužů, tak u žen.
Jedinci, u nichž došlo k rozvoji diabetu 2. typu, měli více než 20 let před vlastní diagnózou cukrovky vyšší průměrný index tělesné hmotnosti, vyšší hladiny glukózy na lačno a vyšší hladiny triglyceridů. Rozdíl v hodnotě hladiny glukózy na lačno mezi těmi, kteří později onemocněli diabetem, a mezi zdravými jedinci v kontrolní skupině se v průběhu času zvyšoval.

Procesy vedoucí k diabetu působí po desetiletí
==============================================

Z výsledků výzkumu vyplývá, že vznik diabetu 2. typu je spojen s mírným zvýšením hladin glukózy a lipidů více než 20 let před diagnózou. To naznačuje, že procesy vedoucí k rozvoji cukrovky spojené s chronickou inzulínovou rezistencí působí po desetiletí před skutečnou diagnózou onemocnění. Jednoduchá klasifikace rizik by tak mohla pomoci při včasné identifikaci osob, které jsou vystaveny zvýšenému riziku pozdějšího nástupu diabetu.

Zdroj: https:
//www.renalandurologynews.com/diabetes/type-2-diabetes-onset-elevations-g…

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/dom.13241

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme