Alkohol zabíjí, varuje OSN

Alkohol zabíjí na celém světě ročně na 2,5 milionu lidí. Většina z nich zemře v důsledku nehod způsobených alkoholem. Nezanedbatelné množství ale také na rakovinu, nemoci oběhového systému a cirhózu jater, podpořených požíváním alkoholu. Vyplývá to z nejnovější zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO).

Nejvíce alkoholu se zkonzumuje v průmyslových zemích severní polokoule, dále pak v Argentině, Austrálii a na Novém Zélandu. Nejmenší je spotřeba v islámských zemích, kde to náboženství zakazuje, tedy v severní Africe, na Blízkém východě a v jihovýchodní Asii, uvádí zpráva.

Úmrtí způsobená alkoholem představují podle WHO 4 % všech případů úmrtí na světě. U mužů činí smrt podmíněná alkoholem 6,2 % případů úmrtí, u žen je to jen 1,1 %.
Podle zprávy WHO je požívání alkoholu ve škodlivé míře jedním ze čtyř obecných rizikových faktorů pro lidské zdraví. Další tři představují kouření, špatná výživa a nedostatek pohybu.

únor 2011

Zdroj: http://www.zdn.cz

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme