Zdravý životní styl

Avokádo v ledvinné dietě

Avokádo je exotické ovoce nabité živinami. Jeho obliba i nás stále stoupá a na internetu můžete najít stovky receptů, jak ho kulinářsky využít. Jak je to ale s jeho zařazením do ledviny šetřící diety?

Avokádo a živiny 

Avokádo je plod hruškovitého tvaru dlouhý 7 až 20 cm, uvnitř s tvrdou kulatou nejedlou peckou o průměru 3 až 5 cm. Zralý plod má zvenku slupku tmavozelené až černé barvy, uvnitř je měkký a světle žlutý. Dužina se dobře roztírá. Avokádo sice řadíme mezi ovoce, v mnoha ohledech se však od všech ostatních druhů ovoce liší. Má totiž nezvykle vysoký obsah bílkovin a vlákniny ve srovnání s jakýmkoli jiným ovocem. Jedno střední avokádo obsahuje 4 g bílkovin a 14,5 g vlákniny. Poskytuje také téměř nulové množství cukrů (cca 0,6 g na 100 g váhy) a naopak velké množství tuků, a tím také hodně energie. Celé avokádo obsahuje asi 30 gramů tuku a 320 kalorií, což z něj činí ovoce s nejvyšším obsahem tuku i kalorií. Je výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin, ale také draslíku a vitaminů A, B, C a E. Celé avokádo obsahuje asi 975 mg draslíku – to je dvojnásobek množství v banánu! Proto rozumná porce pro ty, kteří musí omezovat draslík ve stravě, je přibližně 1/6 středního avokáda. Celé avokádo obsahuje 102 mg fosforu a 1/6 plodu pak 17 mg.

Použití v kuchyni

Zralé avokádo by mělo být jemně měkké po celé své ploše. Koupíte-li tvrdší kousek, proces zrání můžete doma urychlit vložením avokáda do papírového sáčku s jablkem nebo banánem nebo do jejich blízkosti. Oba plody produkují ethylen, přírodní rostlinný hormon, který podporuje proces zrání. Pokud naopak chcete, aby vám zralé avokádo chvíli vydrželo, dejte ho do lednice, aby se zastavilo další zrání.

Avokádo je nutné nařezat a vypeckovat. Nejprve nožem zajeďte podélně do středu plodu, dokud se nezastaví o pecku. Opatrně ho rozkrojte na poloviny podélně kolem pecky. Jakmile je plod naříznut kolem celé pecky, oběma rukama jemně protočte obě půlky plodu proti sobě a oddělte je od sebe. V jedné půlce pak zůstane pecka, kterou vyjmete nožem. Poté zabořte lžíci mezi slupku a dužinu a dužinu vydlabejte. Avokádo má v kuchyni rozmanité využití. Lze ho použít v mnoha tradičních receptech místo másla, nakrájet jej na sendvič nebo do salátu, udělat z něj salátový dresink, rozmačkat do mexického guacamole nebo přidat do smoothie.

Zdroj: https://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/food-facts-friday-avocados/

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme