Bílé krvinky a gromeluronefritida

Bílé krvinky neboli leukocyty za normálních okolností zajišťují obranyschopnost organismu. Pokud však dojde k poškození imunitního systému, mohou způsobit zánět poškozující tkáně a orgány organismu vedoucí až k jejich selhání jako např. u pacientů s glomerulonefritidou. Australští vědci proto sledovali pohyb bílých krvinek v cévním řečišti zdravých a nemocných ledvin a snažili se pochopit jejich chování.

Původní domněnka byla, že se bílé krvinky dostávají do ledvin až při vzniku onemocnění. Vizualizací pohybu leukocytů v ledvinách pomocí nejmodernějších mikroskopických technik bylo zjištěno, že i ve zdravých ledvinách leukocyty neustále cirkulují a stráží zdraví cév. Během choroby se nicméně v ledvinách kumulují, začnou fungovat nestandardně a způsobí zánět a poškození ledvin.

Léčba, která je v současné době k dispozici, by mohla být účinná, působí však nespecificky a často způsobuje nepřijatelné vedlejší účinky. Užívaná imunosupresiva potlačují imunitní systém a pomáhají tak v boji proti zánětu, zároveň však způsobují, že je tělo náchylnější k infekcím. Navíc některé léky mají nepříjemné nežádoucí účinky, jako je např. přírůstek hmotnosti nebo řídnutí kostí. Nová zjištění by tak mohla pomoci ve vývoji nových a účinnějších terapií.

Zdroj: http://www.nephrologynews.com/articles/109203-researchers-gain-better-u…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme