Celosvětově trpí onemocněním ledvin více než 850 milionů lidí

Riziko chronického onemocnění ledvin bývá často podceňováno. Obvykle probíhá dlouhou dobu nenápadně bez významných zjevných příznaků. Mnoho lidí s onemocněním ledvin si proto neuvědomuje, že žijí se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění a dalších komplikací a samozřejmě s rizikem selhání ledvin, které vyžaduje dialýzu nebo transplantaci.
Odhaduje se, že více než 850 milionů lidí na celém světě trpí určitou formou onemocnění ledvin, což je zhruba dvojnásobek počtu osob s diabetem (422 milionů) a 20krát více než celosvětový výskyt rakoviny (42 milionů) nebo AIDS/HIV (36,7 milionu).

Chronickým onemocněním ledvin trpí asi 10 % populace
====================================================

Chronické onemocnění ledvin (definované jako narušení správné funkce ledvin, které přetrvává po dobu delší než 3 měsíce) tvoří většinu současných odhadů onemocnění ledvin. Celosvětově se chronické onemocnění ledvin vyskytuje u 10,4 % mužů a 11,8 % žen. Počet lidí, kteří potřebují dialýzu nebo transplantaci, se v současnosti pohybuje mezi 5,3 a 10,5 miliony. Mnoho z nich však nemá k takové léčbě přístup. Akutní selhání ledvin, které každoročně prodělá asi 13,3 miliony pacientů, je možné vyléčit bez závažnějších zdravotních následků, ale může také vést k chronickému onemocnění ledvin nebo selhání ledvin.

Odborníci upozorňují na vysokou úmrtnost při onemocnění ledvin
================================================================

S využitím všech těchto údajů a stávajících odhadů výskytu akutních a chronických onemocnění ledvin lze předpokládat, že na světě existuje přibližně 850 milionů pacientů s onemocněním ledvin.
Průměrná úmrtnost způsobená sníženou funkcí ledvin představuje 21 případů úmrtí na 100 000 osob (např. u AIDS představuje „pouze“ 1,9 úmrtí na 100 000 osob). Obzvláště vysoký je počet úmrtí z kardiovaskulárních příčin u pacientů s chronickým onemocněním ledvin: v roce 2013 bylo 1,2 milionu úmrtí na kardiovaskulární onemocnění způsobeno onemocněním ledvin.
Podle nefrologů je nejvyšší čas na konstruktivní změnu v oblasti péče o ledviny. Počet lidí s onemocněním ledvin je znepokojivě vysoký, ale veřejnost o této skutečnosti neví. Proto je třeba snížit celkovou zátěž onemocnění ledvin a zlepšit informovanost. Otevřená komunikace o současném zatížení onemocněním ledvin po celém světě je prvním krokem.

Zdroj: http://web.era-edta.org/press-releases

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme