Jste zde: Ledviny.cz ČlánkyŽivot s dialýzou Celozrnné výrobky ano nebo ne?

Celozrnné výrobky ano nebo ne?

Pokud dodržujete ledviny šetřící dietu již několik let, můžete být překvapeni novým trendem zařazování rozumného množství celozrnných výrobků do stravy pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Dlouhá léta bylo totiž doporučováno spíše omezení těchto potravin z důvodu vyššího obsahu fosforu a draslíku ve srovnání s výrobky z bílé mouky. Nejnovější pokyny pro výživu však berou v úvahu zdravotní benefity celozrnných výrobků i nejnovější poznatky týkající se vstřebávání fosforu a draslíku ze stravy.

Výhody celozrnných potravin

  • Přidání celozrnných výrobků do diety pacientů s onemocněním ledvin znamená vyšší příjem vlákniny (nestravitelné složky rostlinné potravy), ale i vitamínů a minerálních látek, které jsou obsaženy v obalech zrna.
  • Vláknina ve stravě pomáhá např. regulovat hladinu glukózy v krvi, hladinu cholesterolu, podporuje příznivé složení střevního mikrobiomu a je prevencí vzniku zácpy.

Jak je to fosforem a draslíkem?

Fosfor je minerální látka, která se přirozeně vyskytuje v mnoha potravinách. Přidává se také do zpracovaných potravin ve formě fosfátových aditiv. Při selhání ledvin není tělo schopno zbavit se přebytečného fosforu, což způsobuje závažné zdravotní komplikace. V posledních letech se objevily nové studie týkající se fosforu a faktorů, které ovlivňují jeho absorpci z trávicího traktu do krve a které změnily pohled na omezování celozrnných potravin do ledvinné diety. Z výsledků posledních výzkumů totiž vyplývá, že:

  • Fosfor v rostlinných potravinách, včetně těch celozrnných, je v těle absorbován méně než z 50 %.
  • Fosfor z živočišných potravin jev těle absorbován přibližně ze 70 %.
  • Fosfor z potravinářských aditiv je absorbován téměř ze 100 %.

Stále se také zkoumají účinky příjmu potravin s vyšším obsahem draslíku, jako jsou právě celozrnné potraviny, ale i např. ovoce nebo zelenina, na hladiny draslíku v krvi. Výsledky stále nejsou jednoznačné, ale zdá se, že kromě obsahu draslíku v potravinách existují i další významné faktory, které určují hladiny draslíku v krvi.

Zdroj: http://blogs.davita.com/…hole-grains/

27. 9. 2019 | Redakce ledviny.cz | Život s dialýzou

Přidej komentář

Řádky se zalamují automaticky, emailová adresa se nezobrazuje. Všechna pole jsou povinná.