Čerstvé potraviny

Čerstvé potraviny a pokrmy připravené z čerstvých surovin by měly být hlavní součástí jídelníčku pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Znamenají totiž pro ně nejen nižší příjem fosforu a draslíku, které jsou ve vyšší míře obsaženy právě v průmyslově zpracovaných potravinách, ale také větší kontrolu nad složením zkonzumované stravy. Ačkoliv je příprava pokrmů z čerstvých surovin jistě časově náročnější a vyžaduje určité plánování, z dlouhodobého hlediska představuje tento způsob stravování nepochybně pozitivní přínos pro celkový zdravotní stav.

Jak na to?

  • Vytvořte si seznam všech potravin, které běžně konzumujete. Ty, které nepatří do kategorie čerstvých potravin, zkuste nahradit čerstvou variantou.
  • Čerstvé ovoce, zeleninu, bylinky a další potraviny nakupujte na farmářských trzích nebo u lokálních prodejců, které nabízejí kvalitní potraviny bez přídavku aditiv.
  • Jezte co nejčastěji doma vařené pokrmy a používejte při vaření co nejvíce čerstvých surovin. Čerstvé suroviny obsahují méně přídatných látek, včetně fosforečnanů a chloridu draselného, snadněji také budete kontrolovat příjem sodíku.
  • Navařte naráz větší množství a přebytky zmrazte, nebo uchovejte na další dny.
  • Naplánujte si jídelníček na týden dopředu.
  • Kupujte čerstvé ovoce a zeleninu a zpracujte je co nejdříve. Další možností je koupit zmražené suroviny bez přidané soli nebo cukru. Pokud držíte dietu s nižším příjmem draslíku, vybírejte především druhy ovoce a zeleniny s nízkým obsahem draslíku a omezte konzumaci těch s vyšším obsahem draslíku.
  • Vypěstujte si své vlastní čerstvé bylinky, které dodají tu pravou chuť vašim pokrmům. Pokud se vám daří vypěstovat dostatek bylin, můžete si vyrobit vaše vlastní sušené koření.
  • Kupujete-li kořenící přípravky, zaměřte se na výběr těch, které neobsahují přidanou sůl, glutamát, konzervanty a zvýrazňovače chuti. Nejlépe pak čisté sušené bylinky jako bazalka, tymián, čisté curry místo čínské směsi atd.
  • K přípravě polévek, omáček a dalších pokrmů používejte doma uvařený kuřecí, hovězí, nebo vepřový vývar nežli kupovaný bujón, použijte zeleninu s nižším obsahem draslíku, jako je mrkev, celer, cibule. Domácí vývar také obsahuje velmi málo sodíku.
  • Vyrobte si domácí chleba, rohlíky, těsto na pizzu a palačinky. Pečivo navíc můžete uchovávat v mrazáku a použít později.

Zdroj: http://www.davita.com/kidney-diet-tips/

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme