Dárci ledviny s abnormálním lékařským nálezem

Podle amerických lékařů z Mayo Clinic v Minnesotě mohou darovat orgán i osoby středního věku s abnormálním lékařským nálezem. Ve svém výzkumu se zaměřili zejména na dárce s normální funkcí ledvin trpící hypertenzí.

Zvýšený krevní tlak nevadí

Zjistili, že lidé bílé pleti starší 40 let, kteří darovali ledvinu, nevykazovali v prvním roce po odejmutí ledviny žádné zhoršení původně diagnostikované mírné hypertenze. Byl u nich sice zaznamenán pokles glomerulární filtrace, ale ne vyšší, než je obvykle spojen se stárnutím organizmu. Nedošlo také k žádným změnám ve vylučování bílkovin močí.

Dárce orgánů sledují lékaři průměrně téměř 7 let. Všichni i nadále užívají léky na snížení krevního tlaku a u žádného se nevyvinulo konečné stádium onemocnění ledvin. Dlouhodobé údaje nyní naznačují, že zvýšený krevní tlak dárců (s výjimkou extrémně vysokého tlaku) v důsledku odebrání ledviny se již dále nezhoršuje a může být dobře kontrolován pomocí léků.

Případ se šťastným koncem

Ne vždy jsou vhodní dárci naprosto zdravotně v pořádku a je tedy třeba vzít tyto faktory v úvahu. Navíc lékaři s Mayo Clinic přichází s myšlenkou, že méně rizikoví jsou starší dárci s případnými zdravotními abnormalitami, protože u stejně postižených mladších dárců je obtížnější předvídat, jak se bude jejich případná hypertenze či obezita dále vyvíjet.

Jako příklad uvádí případ 68leté ženy s významnou hypertenzí a BMI 30, která přicházela v úvahu jako potenciální dárce ledviny pro svého manžela. Tyto lékařské nálezy obvykle znamenají vyloučení z transplantačního programu. Tým však přijal ženu jako dárce a nyní, o pět let později, je ona i její manžel v pořádku. Díky podstoupenému zákroku je pacientka také pod mnohem intenzivnější lékařskou kontrolu.

Zdroje:
"renalandurologynews.com":http://www.renalandurologynews.com/medical-abnormalities-need-not-exclu…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme