Paliativní péče

Dialýza na konci života

Podle některých odborníků nastal čas zamyslet se nad tím, jakou úlohu dialýza sehrává v terminálním období života pacienta a hovořit s pacienty o pravděpodobném vývoji jejich nemoci a jejich prognóze.

Populace dialyzovaných stárne

První použití dialyzační léčby v roce 1940 bylo považováno za ošetření sloužící k záchraně života. Bylo určeno pouze mladým pacientům s akutním selháním ledvin, kterým mělo pomáhat, dokud jejich ledviny nebyly dost silné, aby fungovaly samostatně. Ale časy se změnily. Průměrný dnešní pacient podstupující dialýzu má 65 let. A dialýza je používána jako udržující léčba stejně často jako u akutních epizod. Posun nastal ve způsobu a četnosti, s jakou je nabízena různým populacím pacientů.

Dialýzu ano, nebo ne

V nedávné americké studii mnoho pacientů v terminálním stadiu onemocnění ledvin uvedlo, že netušili jaká je jejich prognóza a nevzpomínali si, že by jim byly nabízeny alternativy k dialýze. V jiném průzkumu pak méně než 10 % z 584 pacientů se selháním ledvin diskutovalo se svým nefrologem o možnostech paliativní péče. Tyto a další výzkumy ukazují, že lidé často nedostanou příležitost, aby se rozhodli, zda zahájí dialýzu nebo ji odmítnou.

Význam komunikace

Nefrologové se podle psychologů musí naučit diskutovat s pacientem o tom, jakým způsobem chce strávit závěr svého života. Fakta nasvědčují tomu, že většina pacientů chce o tomto tématu hovořit a očekává, že s takovým rozhovorem přijde jejich ošetřující lékař. Lékaři musí být připraveni sdělit pacientům i fakt, že se nacházejí téměř na konci svého života a nabídnout možné alternativy péče. Doporučuje se hovořit o preferencích pacienta na konci života, o tom jaký druh zdravotní péče si přeje či jaké jsou jeho cíle. Pacienti často tuší, že jejich stav je vážný, a cítí úlevu, že se o problému začalo hovořit.

Informace, prognóza, cíle léčby

Takovýto rozhovor by měl zahrnovat tři hlavní body: poskytnout pacientům co možná nejvíce informací, včetně nevýhod léčby; odhad prognózy pacienta a v neposlední řadě také specifické cíle navržené léčby. Pacienti se tak rozhodují podle svých hodnot a cílů a nefrolog podle prognózy a léčebných možností. Oba tyto přístupy by měly být považovány za nedílnou součást procesu.

Zdroj: http://www.renalandurologynews.com/the-challenge-of-dialysis-at-the-end…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme