Jste zde: Ledviny.cz ČlánkyAktuality Diety a zlepšení funkce ledvin u obézních pacientů

Diety a zlepšení funkce ledvin u obézních pacientů

Podle odborníků by nízkotučná strava, středomořská strava a dieta nízkým obsahem sacharidů měly mít u mírně obézních pacientů shodný účinek na zlepšení funkce ledvin. 318 mírně obézních jedinců (BMI 31) s diabetem nebo bez diabetu 2. typu dodržovalo po dobu dvou let buď středomořskou dietu, dietu s nízkým obsahem tuku, nebo dietu s nízkým obsahem sacharidů. U pacientů byla zjišťována hladina mikroalbuminu v moči a glomerulární filtrace. Vědci zjistili, že všechny tři diety vedly nejen k výraznému zlepšení glomerulární filtrace, ale také ke zlepšení poměru mikroalbumin-kreatinin v moči. Podle autorů tak změna dietního režimu vedoucí ke snížení hmotnosti, ať je už založena na jakémkoliv principu, vede také ke zlepšení funkce ledvin.

červen 2013

Zdroj: http://www.renalandurologynews.com/…icle/296468/

31. 7. 2013 | Redakce Ledviny.cz | Aktuality

Přidej komentář

Řádky se zalamují automaticky, emailová adresa se nezobrazuje. Všechna pole jsou povinná.