Dna u chronického onemocnění ledvin

Asi 10 % Američanů s chronickým onemocněním ledvin má také dnu. Takový je závěr rozsáhlé populační studie, která navíc odhalila, že u většiny těchto pacientů není dna léčena, což může vést k dalšímu poškození ledvin a progresi chronického onemocnění ledvin.

10 % pacientů trpělo onemocněním ledvin i dnou

Dna je metabolická choroba, při níž dochází ke sníženému vylučování nebo ke zvýšené tvorbě kyseliny močové v organismu. Vysoká koncentrace kyseliny močové v krvi způsobuje krystalizaci této látky v kloubech či měkkých tkáních. Pacienti s chronickým onemocněním ledvin mají často zvýšenou hladinu kyseliny močové v séru, což naznačuje souvislost mezi těmito dvěma chorobami.

V uvedené studii výzkumníci stanovovali výskyt chronického onemocnění ledvin a dny v americké populaci a hodnotili hladiny kyseliny močové v krvi i užívání přípravků k léčbě dny. Zjistili, že asi 14 % Američanů trpí chronickým onemocněním ledvin, zatímco 4 % mají dnu. Podrobnější analýza pak ukázala, že asi 10 % Američanů s chronickým onemocněním ledvin trpí zároveň dnou, což potvrzuje předchozí úvahy o tom, že pacienti s chronickým onemocněním ledvin jsou vystaveni vyššímu riziku vzniku dny.

Léčba dny pomáhá nemoc kontrolovat

Navíc bylo zjištěno, že u 64 % pacientů trpících oběma chorobami nebyla dna léčena. Hodnocení hladin kyseliny močové v krvi ukázalo, že 80 % neléčených pacientů má nekontrolovanou dnu. U pacientů, kterým byly přípravky k léčbě dny předepsány, se nekontrolovaná dna objevila jen u 42 %. Autoři studie se domnívají, že uvedené výsledky zdůrazňují důležitost monitorování sérové kyseliny močové u pacientů s chronickým onemocněním ledvin a význam léčby dny u této skupiny pacientů.

Zdroje:
https://ckdnews.com/2017/04/28/cd-patients-higher-prevalence-gout-chron…
www.ajkd.org/article/S0272-6386(17)30337-2/pdf

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme