Dodržování diety a příjem živin na hemodialýze
Dietní omezení doporučená pro pacienty na hemodialýze nemusí být vždy snadné dodržovat. Někdy mohou mít navíc za následek nedostatečný příjem živin. Španělská studie výzkumníků z Kanárských ostrovů posuzovala kvalitu stravy pacientů na hemodialýze a zároveň to, jak se jim daří doporučené dietní pokyny dodržovat.
Dietní záznamy srovnávány s doporučeným příjmem
Studie zahrnula 91 pacientů pravidelně podstupujících hemodialyzační léčbu. Vědci zkoumali jejich klinické údaje a 3denní záznamy o zkonzumované stravě. Srovnávali udávaný příjem živin z pacientských záznamů s doporučeným příjmem pro tuto skupinu pacientů. Hodnotili také to, do jaké míry strava pacientů odpovídá současným dietním doporučením Americké kardiologické asociace pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
Pacienti konzumovali málo bílkovin, ale hodně tuků
77 % pacientů mělo nižší celkový denní příjem energie a 50 % mělo nižší denní spotřebu bílkovin. Ačkoliv polovina pacientů splnila doporučení pro dietní příjem tuků, v 92 % případů se tak stalo na úkor zvýšeného příjmu nasycených tuků, které mají nepříznivý vliv na kardiovaskulární systém. Pouze 22 % pacientů splnilo doporučený příjem vlákniny. Velmi malý podíl pacientů (méně než 50 %) dodržel doporučovaný příjem vitamínů a stopových prvků. Většina pacientů vykazovala nedostatečný příjem všech vitaminů s výjimkou vitaminu B12. Stejně tak byl pozorován neadekvátní příjem u mnoha minerálů, a to jak přebytečný příjem (fosfor, vápník, sodík a draslík), tak nedostatečný (hořčík). Většina pacientů dodržela doporučený příjem železa a zinku.
Mnoha pacientům na dialýze se nedaří dodržovat dietní doporučení
Výzkum potvrdil, že pacientům se selháním ledvin odkázaným na hemodialyzační léčbu se často nedaří dodržovat dietní doporučení. Obvyklým problémem bývá zejména nedostatečný energetický příjem a nízký příjem bílkovin. Potíže mohou nastat i s odpovídajícím příjmem vitaminů a minerálních látek. Vysoký příjem nasycených tuků podporuje vznik aterosklerózy a přispívá k riziku kardiovaskulárních onemocnění.
Zdroj: http://www.jrnjournal.org/article/S1051-2276(15)00199-5/abstract