Doplňování železa může zlepšit přežití při pokročilém onemocnění ledvin

Při chronickém onemocnění ledvin se v ledvinách nevytváří dostatek hormonu erytropoetinu, který je nezbytný pro tvorbu červených krvinek. Důsledkem je anémie (chudokrevnost), která se léčí podáváním látek stimulujících erytropoézu (tvorbu červených krvinek) a doplňováním železa. Výsledky nedávného výzkumu ukazují, že doplňování železa u pacientů v nejzávažnějším 5. stupni chronického onemocnění ledvin, kteří užívají látky stimulující erytropoézu (ESA), bylo spojeno s 15% snížením rizika předčasného úmrtí.

Železo snižuje riziko úmrtí

Tchajwanští vědci srovnávali výsledky více než 31 tisíc pacientů s chronickým onemocněním ledvin v predialýze, kteří byli léčeni ESA (látky stimulující erytropoézu). Pacienti byli rozděleni na ty, u nichž byl doplňován příjem železa, a na ty, kteří železo navíc neužívali. Pacienti, kterým bylo podáváno železo (perorálně nebo malé dávky intravenózně), měli o 15 % nižší riziko celkové úmrtnosti ve srovnání s těmi, kteří železo navíc nedostávali. Pacienti, kteří dostávali železo, měli také o 3 % nižší riziko hospitalizace, třebaže to souviselo s o 5 % vyšším rizikem rychlejšího postupu nemoci do konečného stadia selhání ledvin vyžadujícího dialýzu.

Raději v tabletkách

I přes nadějné výsledky autoři studie přiznávají, že podávání železa u těchto pacientů přináší i problémy. Sporným tématem zůstává způsob jeho podání. Intravenózní podání železa může podle nich způsobovat nefrotoxicitu či hromadění železa uvnitř buněk a jejich poškození. Proto doporučují jako vhodnou, bezpečnou a pohodlnou alternativu spíše perorální podání a další podrobnější výzkum v této oblasti.

Zdroje: 
http://www.renalandurologynews.com/chronic-kidney-disease-ckd/iron-supp…;
http://www.ndt.oxfordjournals.org

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme