Dvě velká jídla denně jsou při diabetu výhodnější

Nová studie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) ukázala, že pacienti s diabetem 2. typu by měli sníst více jídla především na snídani a oběd. Zdá se, že tento stravovací plán působí na jejich zdravotní stav příznivěji, než když zkonzumují stravu o stejné kalorické hodnotě, ale rozdělenou do šesti malých jídel denně. Při zachování dvou větších jídel v první polovině dne bylo pozorováno snížení BMI, obsahu tuku v játrech a plazmatické hladiny glukózy nalačno.

2 velká jídla nebo 6 malých

Odborníci na výživu se rozhodli porovnat efekt šesti malých (A6) a dvou velkých (B2) jídel na tělesnou hmotnost, obsah tuku v játrech, inzulinovou rezistenci a funkci beta buněk (buňky slinivky břišní produkující inzulin). 54 pacientů s diabetem 2. typu léčených perorálními antidiabetiky rozdělili do dvou skupin (po 27 jedincích) a sledovali po dobu 12 týdnů. Obě skupiny dostávaly nízkoenergetickou dietu, jedni v režimu A6 a druzí v režimu B2.

Větší snídaně a oběd jsou výhodnější

Výzkumníci zjistili následující fakta:

  • Tělesná hmotnost se významně snížila v obou stravovacích režimech. Větší pokles však byl zaznamenán u skupiny B2 (snížení o 2,3 kg) ve srovnání s pacienty ve skupině A6 (snížení o 2,0 kg).
  • Oba režimy způsobily významné snížení obsahu jaterního tuku, výrazněji však poklesl u skupiny B2 oproti A6 (snížení o 0,04 % oproti snížení o 0,03 %).
  • Oba režimy vyvolaly významný pokles plazmatické hladiny glukózy nalačno a snížení hladiny C-peptidu (spojovací bílkovina v molekule proinzulinu, z níž je C-peptid odštěpen při přeměně proinzulinu na inzulin), což se opět nápadněji projevilo u skupiny B2.
  • Došlo k výraznému poklesu hladiny glukagonu (hormon působící proti inzulinu) v plazmě na lačno v režimu B2 a naopak jeho značnému nárůstu ve skupině s režimem A6.
  • U pacientů v obou režimech vzrostla citlivost na inzulin, výrazněji se opět projevila u skupiny B2.

U žádného z dietních režimů nebyly pozorovány jakékoliv nežádoucí účinky. Uvedené výsledky naznačují, že u pacientů s diabetem typu 2 na nízkoenergetické dietě může být výhodnější konzumovat větší snídaně a obědy než šest menších jídel během dne.

Zdroje:

http://www.renalandurologynews.com/eating-two-large-meals-beneficial-fo…

http://www.ceskenoviny.cz/domov/zpravy/studie-ikem-ukazala-ze-diabetiku…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme