Dýně nejenom na Halloween

Dýně neboli tykve jsou nejen jedním z hlavních symbolů podzimu a svátku Halloween, ale lze z nich také připravit spoustu chutných a zdravých pokrmů. Hodí se skvěle do krémových polévek, k dušenému masu, ale i do moučníků a marmelád. Jak je to však s dýněmi v jídelníčku pacienta, který dodržuje ledviny šetřící dietu? Tykve jsou zdravou volbou zejména pro ty, kteří se nacházejí v rané fázi chronického onemocnění ledvin a nemusí nutně omezovat příjem draslíku. Pacienti s vážnější poruchou ledvinné funkce, jejichž obsah draslíku ve stravě je již limitován, by měli konzumovat dýni pouze v malých množstvích.

Dýně ano, ale opatrně

  • Dýně je skvělým zdrojem beta-karotenu (prekurzor vitamínu A) a draslíku. Obsahuje také dostatek vlákniny a železa.
  • Půl šálku čerstvé vařené dýně obsahuje 25 kalorií, 1 g bílkovin, 5 g sacharidů, 0 g tuku, 1 mg sodíku, 37 mg fosforu, 280 mg draslíku a 1,3 g vlákniny.
  • Vzhledem k tomu, že obsah draslíku v dýních je vysoký, lidé na hemodialýze a další s vysokou hladinou draslíku nebo doporučeným nízkým příjmem draslíku ve stravě by měli konzumaci dýně omezit.
  • Chcete-li snížit obsah draslíku v čerstvé dýni, nakrájejte ji na malé kousky a na 2 hodiny nebo déle ji ponořte do velkého hrnce s teplou vodou. Nebo vařte malé kousky dýně po dobu 10 minut, sceďte je, přidejte čerstvou vodu a pak vařte do měkka. Snížíte tak obsah draslíku o třetinu až polovinu původního množství.
  • Pozor! Dýňová semena nejsou vhodná pro pacienty s chronickým onemocněním ledvin: 2 lžíce semen obsahují 228 mg draslíku a 332 mg fosforu. Pokud jsou pražená se solí, obsah sodíku se může vyšplhat na 5 až 160 mg.

Zdroj: http://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/?p=2051

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme