Faktor z krve příčinou selhání ledvin

Nová studie objevila, že pacienti s onemocněním, které je nejčastější příčinou selhání ledvin, mají často vysoké úrovně jistého faktoru cirkulujícího v krvi. Ze zjištění vyplývá, že faktor by mohl být použit k monitorování průběhu onemocnění i reakce pacientů na různé druhy léčby. Vědci doufají, že jeho další studium může vést k objevu nového typu terapie.

Segmentální glomeruloskleróza

Fokální segmentální glomeruloskleróza (FSGS), při níž dochází k zjizvení tkáně ledvin, je závažné onemocnění objevující se u dětí i dospělých. Léčba většinou není účinná a pacienti často musí podstoupit transplantaci ledvin.

Výzkum ukazuje, že vysoké hladiny faktoru tzv. rozpustné formy urokinázového receptoru (soluble urokinase receptor, suPAR), který je v nadměrném množství produkován právě při FSGS, hrají klíčovou roli v rozvoji onemocnění. Při vysokých koncentracích se faktor váže na speciální ledvinné buňky podocyty a ničí je, což omezuje filtrační funkci ledvin a způsobuje vylučování bílkovin močí, případně až selhání ledvin.

Co bylo zjištěno?

Vědci hodnotili hladiny uvedeného faktoru v krvi u 70 dospělých pacientů trpících FSGS, 94 dětských pacientů s FSGS a 150 zdravých jednotlivců. Zjišťovali také hladiny faktoru v krvi poté, co pacienti užívali několik typů léků.

• u 84 % dospělých a 55 % dětských pacientů trpících FSGS byly naměřeny zvýšené hladiny faktoru v krvi, ve srovnání s pouhými 6 % osob bez FSGS.

• Po léčbě imunosupresivním lékem mykofenolát mofetilem hladina faktoru v krvi pacientů významně klesla. Navíc se snížilo vylučování bílkovin močí a zvýšila pravděpodobnost vymizení příznaků nemoci.

• Léčba cyklosporinem A a dalšími imunosupresivy takové účinky nevykazovala.

Monitorování nemoci i léčba

Výsledky naznačují, že krevní testy detekující hladiny urokinázového receptoru by mohly sloužit k monitorování onemocnění pacientů a jejich reakce na léčbu. Terapie snižující hladiny faktoru pak může přispět ke snížení zátěže FSGS. Vzhledem k tomu, že se onemocnění může opakovat i po transplantaci ledviny, měla by terapie význam i v posttransplantačním období.

Zdroj: http://www.renalbusiness.com/news/2012/11/circulating-blood-factor-link…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme