Flavonoidy z kakaa chrání kardiovaskulární systém dialyzovaných

Hemodialýza může mít negativní dopad na funkci cév. Dysfunkce výstelky cév je zásadní pro rozvoj aterosklerózy a jejím typickým znakem je porucha dilatace neboli rozšíření cév zprostředkovaná průtokem krve. Nedávná německá studie naznačuje, že kakaové flavonoidy by mohly mít u hemodialyzovaných pacientů pozitivní vliv na funkci cév.

Flavonoidy versus placebo

Studie se zúčastnilo celkem 57 hemodialyzovaných pacientů. Ti, kteří užívali nápoj bohatý na flavonoidy (900 mg/den), byli srovnáváni s těmi, kteří dostávali placebo. Zjišťovala se jak bezpečnost a efektivita flavonoidů při jejich krátkodobém užívání, tak také účinnost dlouhodobějšího 30denního podávání flavonoidů na zlepšení dysfunkce cév způsobené hemodialýzou.

Flavonoidy zlepšily dilataci cév

Výzkumníci došli k závěru, že kakaové flavonoidy jsou dobře snášeny a zlepšují funkci cévního endotelu u pacientů v konečném stádiu onemocnění ledvin. Flavonoidy také zmírnily chronickou dysfunkci cév způsobenou hemodialýzou. Krátkodobé užití nápoje bohatého na flavanoidy z kakaa zlepšilo dilataci cév o 53 %, jeho dlouhodobé užívání pak o 18 % a toto zvýšení bylo doprovázeno významným snížením diastolického krevního tlaku (ze 73 do 69 mm Hg) a zvýšením srdeční frekvence (ze 70 na 74 tepů za minutu) ve srovnání s placebem.

Flavonoidy fungovaly podobně jako statiny

Zlepšení dysfunkce cév způsobené podáním nápoje bohatého na kakaové flavonoidy bylo srovnatelné s účinky pozorovanými po podání statinů (hypolipodemika; léky snižující komplikace aterosklerózy) nebo při dodržování dietních doporučení a změn životního stylu. Kakaové flavonoidy tak mohou představovat jednoduchou pomoc v řešení vaskulární dysfunkce u vysoce rizikové populace pacientů na hemodialýze.

Zdroje:
www.renalandurologynews.com/hemodialysis/cocoa-flavanols-protect-dialys…
http://cjasn.asnjournals.org/content/early/2015/12/17/CJN.05560515.abst…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme