Fosfátová aditiva v australských potravinách

Potravinářská aditiva na bázi fosforu mohou představovat významné riziko pro pacienty s chronickým onemocněním ledvin kvůli souvislosti mezi vysokou hladinou fosforu v krvi a kardiovaskulárním onemocněním. V Austrálii důkladně prostudovali etikety 3 tisíc nejprodávanějších potravinářských výrobků. Aditiva na bázi fosforu byla zjištěna u 44 % zkoumaných potravin a nápojů. Obzvláště běžné byly u masných výrobků (96 %), pekařských výrobků (93 %), zmrazených pokrmů (75 %), hotových pokrmů (70 %) a trvanlivého pečiva (65 %). Bylo identifikováno celkem 19 různých aditiv na bázi fosforu. Na jeden výrobek byly průměrně použity 2 přídatné látky. Fosfátová aditiva se běžně používají při zpracování potravin (nejen v Austrálii), výsledky šetření tak ukazují, jak důležitá je edukace pacientů s chronickým onemocněním ledvin v problematice možných zdrojů fosforu ve stravě.

červen 2015

Zdroj: http://www.jrnjournal.org/article/S1051-2276(15)00086-2/abstract

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme