Grilování, smažení a pečení může přispět k rozvoji diabetu
Zdá se, že vaření pomocí tzv. suchého tepla (smažení, grilování, pečení), které má za následek vznik koncových produktů pokročilé glykace (látek, které mohou negativně přispět k řadě chronických onemocnění), může zvyšovat riziko vzniku cukrovky 2. typu. Dokazují to alespoň výsledky nedávné studie s obézními pacienty s metabolickým syndromem. Nemocní, kteří dodržovali postupy pro přípravu stravy s nízkým obsahem těchto produktů, tedy místo smažení, pečení a grilování používali vaření ve vodě, v páře nebo dušení, vykazovali na konci studie lepší zdravotní výsledky včetně poklesu inzulínové rezistence a mírného snížení tělesné hmotnosti. Zvýšené sérové hodnoty produktů pokročilé glykace mohou být podle autorů studie použity pro včasnou diagnostiku a léčbu obézních pacientů s rizikem diabetu.
září 2016
Zdroj: www.renalandurologynews.com/diabetes/avoid-grilling-frying-baking-to-st…
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27468708