Grilování, smažení a pečení může přispět k rozvoji diabetu

Zdá se, že vaření pomocí tzv. suchého tepla (smažení, grilování, pečení), které má za následek vznik koncových produktů pokročilé glykace (látek, které mohou negativně přispět k řadě chronických onemocnění), může zvyšovat riziko vzniku cukrovky 2. typu. Dokazují to alespoň výsledky nedávné studie s obézními pacienty s metabolickým syndromem. Nemocní, kteří dodržovali postupy pro přípravu stravy s nízkým obsahem těchto produktů, tedy místo smažení, pečení a grilování používali vaření ve vodě, v páře nebo dušení, vykazovali na konci studie lepší zdravotní výsledky včetně poklesu inzulínové rezistence a mírného snížení tělesné hmotnosti. Zvýšené sérové hodnoty produktů pokročilé glykace mohou být podle autorů studie použity pro včasnou diagnostiku a léčbu obézních pacientů s rizikem diabetu.

září 2016

Zdroj: www.renalandurologynews.com/diabetes/avoid-grilling-frying-baking-to-st…
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27468708

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme