Hematurie u dětí

Hematurie znamená nález krve resp. červených krvinek v moči. Za normálních okolností moč červené krvinky neobsahuje, jelikož filtrační systém ledvin neumožňuje jejich přestup do moči. Při hematurii je filtrační funkce ledvin porušena a dochází k úniku krve do moči.

Mikroskopická a makroskopická hematurie

U mikroskopické hematurie je krev v moči možné zjistit pouze mikroskopickým vyšetřením, zatímco při makroskopické hematurii můžeme pozorovat viditelné zabarvení moči krví od jasně červené barvy až po tmavohnědou (barva coca-coly). Mikroskopická hematurie u jinak zdravého dítěte obvykle nebývá dále zkoumána (objevuje se až u 4 % zdravé populace), pokud však není přítomna nejméně ve třech vzorcích moči po dobu několika měsíců. Nicméně pokud má dítě vysoký krevní tlak, chronické onemocnění ledvin nebo bílkoviny v moči, pak je hematurie důvodem k dalšímu vyšetření.

Co může způsobit hematurii?

  • Abnormální struktury v močovém ústrojí – cysty v ledvinách (váčky naplněné tekutinou) nebo jiné strukturální změny v ledvinách mohou vést k jakémukoliv typu hematurie. Podrobnosti lze zjistit pomocí ultrazvukového vyšetření.
  • Dědičné choroby – hematurie může být symptomem např. polycystické choroby ledvin, Alportova syndromu (dědičná choroba postihující ledvinné glomeruly).
  • Minerální nerovnováha moči – hematurii může způsobit vysoká hladina vápníku v moči. Může být provázena bolestmi v oblasti ledvin a/nebo pocitem pálení při močení. U dětí s vysokým obsahem vápníku v moči bývá častý výskytu ledvinových kamenů v rodině a mají tedy zvýšené riziko jejich tvorby. Většina těchto dětí nepotřebuje léčbu, pokud se u nich nevyvine ledvinový kámen. Není ani nutné snížit příjem vápníku u dětí s vysokým obsahem vápníku v moči. Riziko vzniku pozdější tvorby ledvinových kamenů je menší než riziko, že se v kostech v období dospívání neuloží dostatek vápníku.
  • Glomerulonefritidy – jsou obvyklou příčinou nálezu krve v moči. Existuje mnoho typů glomerulonefritid. Některé z nich mají mírný průběh a za určitou dobu samy vymizí, zatímco jiné jsou závažné a vyžadují léčbu. V některých případech může být pro určení přesné formy onemocnění nezbytná biopsie.
  • Idiopatická hematurie - označení „idiopatická" znamená, že nelze najít žádnou konkrétní příčinu hematurie. Může se jednat o dědičné zatížení, pak jde o idiopatickou familiární hematurii. Pokud se v rodině nevyskytuje vážné onemocnění ledvin a další testy jsou negativní, není většinou žádná léčba nutná.

Zdroje: 
http://www.kidney.org/atoz/content/hematuria.cfm

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme