Hemodialýza a příjem tekutin

Zdravé ledviny regulují hospodaření organismu s tekutinami a brání tak jejich hromadění v těle a vzniku následných zdravotních komplikací jako je vznik otoků, vysoký krevní tlak, nadměrné zatížení srdce, ztížené dýchání atd.

Tekutiny a hemodialýza

Jedním z primárních cílů hemodialýzy je odstranění nadbytečné vody z organismu. Méně tekutin přijatých mezi jednotlivými procedurami znamená lepší snášenlivost léčby a také menší zátěž pro srdce. Vyšší příjem tekutin může vyvolat křeče při dialýze a také prodloužit dobu dialyzační procedury, pacienti musí být dialyzováni déle, dokud není všechna nadbytečná tekutina odstraněna.

Optimální příjem tekutin

Optimální příjem tekutin pro hemodialyzované pacienty je ovlivněn množstvím moči, které jsou schopni vyloučit za 24 hodin. Pokud pacient nemočí vůbec (což je u dialyzovaných pacientů poměrně časté), smí přijmout jen tolik tekutin, kolik je schopen odstranit jinými cestami než ledvinami (stolicí, kůží, plícemi), tedy kolem 500-600 ml vody denně. Pokud má pacient ještě zachovanou diurézu (stále ještě tvoří moč), může přijmout takový objem tekutin, který se rovná objemu jím vyloučené moči za 24 hodin plus 500-600 ml tekutin denně.

Rady a tipy

  • Cucejte kostky ledu. Led vám vydrží v ústech déle než kapalina, nezapomeňte ho však započítat do denního příjmu tekutin.
  • Používejte malé šálky a sklenice místo velkých. Zjistěte si přesný objem hrnků a sklenic, které používáte.
  • Při pocitu žízně cucejte bonbóny nebo žvýkejte žvýkačku (pokud jste diabetik, ujistěte se, že neobsahují cukr).
  • Přidejte si do vody kapku citronové šťávy nebo cucejte plátek citronu.
  • Vyplachujte si ústa vodou, aniž byste ji polykali.
  • Zvlhčujte si ústa ústní vodou uchovávanou v lednici.
  • Jezte vychlazené kousky ovoce s nízkým obsahem draslíku, např. hrozny.
  • Dejte si chléb s margarínem a džemem (opět pozor na obsah cukru v džemu, pokud máte cukrovku).
  • Pokud jste diabetik, může pocity žízně snížit regulací hladiny krevního cukru.

Zdroj: 
http://www.kidneytimes.com 

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme