Hemolyticko-uremický syndrom
Závažná střevní epidemie, která se na konci května objevila Německu, způsobuje nejen krvácivé průjmy, ale může vyvolat až selhání ledvin a u oslabených jedinců i smrt v důsledku život ohrožujícího hemolyticko-uremického syndromu.
Původce nemoci
Původcem nemoci je bakterie Escherichia coli (E. coli), která běžně žije v tlustém střevě člověka i zvířat. V tomto případě se však jedná o její zvláštní patogenní kmen, tzv. enterohemoragickou Escherichia coli, kterou je možné se nejčastěji nakazit kontaminovanou potravou.
Symptomy a průběh onemocnění
Bakterie napadají buňky sliznice tlustého střeva a způsobují krvácivý průjem. Navíc produkují zvláštní toxin (tzv. verotoxin neboli shigalike toxin), který poškozuje cévní stěny v celém těle, především však v ledvinách. Porušení cév aktivuje krevní destičky, které se začnou srážet a ucpávat drobné cévky. Tím se naruší prokrvení orgánů, zejména ledvin. Následný nedostatek krevních destiček, které se takto neúčelně vysrážely, se začne projevovat různými krvácivými stavy. Toxin také způsobuje hemolýzu (rozpad červených krvinek), a následně anémii (chudokrevnost). V důsledku poškození ledvin většinou dojde k jejich akutnímu selhání, což je spojeno se zástavou močení.
Léčba a prevence
Enterohemoragická E. coli je mimořádně odolná a neexistuje proti ní lék. Žádná antibiotika se neprokázala jako účinná, neboť tento typ bakterií je vůči nim rezistentní. V případě nakažení se tedy léčí samotné příznaky jako je krvácivý průjem a poškození ledvin. Krvácivý průjem lze zmírnit dostatečným přísunem tekutin a dietou.
Prevence
Ochranou před tímto onemocněním je především správná osobní hygienou rukou, zahrnující pečlivé umytí rukou před přípravou jídla nebo jeho konzumací, po použití toalety, po manipulaci s čerstvou zeleninou nebo syrovým masem, po kontaktu s domácími mazlíčky či hospodářskými zvířaty.
Při přípravě pokrmů je důležité dbát na řádné omytí ovoce a zeleniny, zejména té, která bude konzumována v syrovém stavu. Důležité je důkladné vaření zeleniny a masa. Je nezbytné vyhnout se tzv. zkřížené kontaminaci, tj. šíření bakterií ze syrové potravy na jídlo připravené k přímé spotřebě, např. použitím samostatných kuchyňských prkének na krájení pro syrové maso a vařené maso nebo čerstvou zeleninu, případně prkénko po každé manipulaci umýt saponátem.
Zdroje:
http://www.toplekar.cz
http://www.krvacivy-prujem.cz
http://www.szu.cz