Hladinu fosfátů mohou ovlivňovat individuální odlišnosti

K hyperfosfatémii, vysoké hladině fosfátů v krvi, mohou přispívat i jiné faktory než jen nedostatečné dodržování diety s nízkým obsahem fosforu a nedostatečné užívání vazačů fosfátu. Významnou roli při problémech s hyperfosfatémií hrají u některých pacientů na hemodialýze následující 3 faktory: snížené odstraňování fosfátů dialýzou, zvýšená absorpce fosfátů ve střevech či nízká účinnost vazačů fosfátů.

Hyperfosfatémie nemusí být způsobena jen nedostatečnou léčbou a dietou

Uvedené tři faktory mohou být zodpovědné za individuální odlišnosti při udržování rovnovážné hladiny fosfátů. Předpokládá se, že se při jedné dialyzační proceduře odstraní 800 až 1 000 mg fosfátu, přesto existují individuální rozdíly. Také míra střevní absorpce fosfátů z potravy se může u jednotlivých pacientů lišit. Ačkoliv je 60% míra absorpce často zmiňována jako průměrná, zdá se, že skutečná míra absorpce může značně kolísat. Rovněž účinnost vazačů fosfátu, léků redukujících vstřebávání fosfátů ze stravy, se u jednotlivých pacientů liší. Pro některé mohou tak být i vysoké dávky léku ke kontrole hyperfosfatémie nedostatečné.

Flexibilnější léčbou k lepším výsledkům

U pacientů, u kterých i přes dodržování pokynů lékaře nedochází k žádoucí úpravě, lze uvažovat o zapojení jednoho či více z uvedených faktorů. Tato skutečnost představuje výzvu v léčbě hyperfosfatémie u dialyzovaných pacientů. U takových pacientů je třeba uvažovat o individualizovaném přístupu, kdy by flexibilnější léčba, reagující na aktuální výsledky pacienta, mohla být úspěšnější.

Zdroje:
www.ajkd.org/article/S0272-6386(15)01147-6/abstract
www.renalandurologynews.com/hyperphosphatemia/individual-variability-ov…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme