Hladiny krevních lipidů při onemocnění ledvin

Jedním z nejzávažnějších zdravotních problémů, který ohrožuje pacienty s chronickým onemocněním ledvin, je nepochybně kardiovaskulární onemocnění, které zároveň představuje také nejčastější příčinu úmrtí u této skupiny nemocných. Důležitou součástí prevence kardiovaskulárních onemocnění je kontrola hladin lipidů v krvi.

Cholesterol a krevní lipidy
***

Cholesterol je látka tukové povahy, která v organismu zastává mnoho důležitých funkcí. Jeho nadbytečné množství je však pro nás škodlivé. V těle je přenášen pomocí částic složených z tuku a bílkovin, kterým říkáme lipoproteiny. Jejich hladiny v krvi vypovídají o našem kardiovaskulárním zdraví:

  • Lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL/Low-Density Lipoprotein) – transportují nadbytečný cholesterol do tkání, umožňují tak jeho ukládání ve stěnách cév a způsobují tzv. aterosklerózu (ztrátu pružnosti a průchodnosti cév). Obecně je LDL cholesterol označován jako „špatný cholesterol“. Udržování jeho hladiny ve zdravém rozmezí pomáhá předcházet srdečním onemocněním.
  • Lipoproteiny s vysokou hustotou (HDL/High-Density Lipoprotein Cholesterol) – přenáší naopak nadbytečný cholesterol z tkání do jater, kde je dále metabolizován. Tzv. HDL cholesterol tak označujeme jako „hodný cholesterol“, protože pomáhá snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění.
    Důležitým parametrem je také hladina triglyceridů v krvi. Triglyceridy představují tuky, které tělo využívá jako zdroj energie, přebytek je však ukládán do tukových zásob. Jejich vyšší hodnoty opět znamenají vyšší riziko srdečně-cévních onemocnění.

    Nebezpečí vysokých hladin lipidů

    Ukládání tukových plátů ve stěnách cév způsobuje zúžení cév a tím ztěžuje transport krve po celém těle. Srdce pak musí pumpovat silněji, což způsobuje zvýšení krevního tlaku. Vysoký krevní tlak je velmi závažný problém u pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Pokud trpíte jak hypertenzí, tak chronickým onemocněním ledvin, zvyšuje se také vaše riziko onemocnění srdce a cév. Takže spolu s kontrolou krevního tlaku je nutné také kontrolovat hladinu lipidů v krvi.

    Jak udržet hladiny lipidů v krvi na zdravých úrovních
    **

  • Omezte živočišné tuky (nacházejí se zejména v tučném mase a masných výrobcích, tučných sýrech, másle, smetaně), smažená jídla a skryté nezdravé tuky v nekvalitních cukrovinkách
  • Zařaďte do jídelníčku raději kvalitní rostlinné oleje (olivový, řepkový), oříšky, semínka
  • Dejte si častěji ryby, i tučné druhy (zejména mořské), obsahují totiž omega 3 mastné kyseliny, které pozitivně ovlivňují hladiny krevních lipidů
  • Dopřejte si dostatek zeleniny, ovoce, luštěnin a obilovin s vysokým obsahem vlákniny
  • Zaveďte pravidelný pohyb (chůze, cvičení)
  • Pravidelně si nechte od lékaře kontrolovat hladiny lipidů pomocí krevních testů

    Zdroj: https://www.renaldiethq.com/blood-lipids-keep-healthy-levels-ckd

  • Mohlo by Vás zajímat

    Zeptejte se, poradíme

    Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

    Chci se zeptat odborníka B. Braun

    Zeptejte se, poradíme