Inzulín před spaním nepomáhá

Klinické doporučené postupy navrhují, aby pacienti pro úpravu hladiny glukózy v krvi užili před jídlem a před spaním dávku krátce působícího inzulínu. Výsledky nové studie však ukazují, že u hospitalizovaných diabetiků II. typu inzulín podávaný před spaním hyperglykémii nezlepšuje.

206 pacientů s diabetem II. typu léčených v režimu bazál–bolus (pacientovi je podávána dávka bazálního inzulínu plus nárazové dávky inzulínu k jídlu – bolusy) bylo rozděleno na dvě skupiny. Jedna skupina dostávala inzulín před spaním při hladině glukózy v krvi vyšší než 7,8 mmol/l, druhá skupina inzulín nedostávala, s výjimkou těch pacientů, jejichž hladina glukózy v krvi převyšovala 19,4 mmol/l.

Mezi oběma skupinami však nebyly zjištěny žádné rozdíly v průměrné glykémii na lačno. Výzkumníci tak došli k závěru, že rutinní užívání dávek inzulínu před spaním nepřináší hospitalizovaným pacientům s diabetem II. typu žádný prokazatelný přínos. Jelikož studie byla provedena na malém vzorku, pro vytvoření jasného závěru a doporučení je třeba počkat na výsledky dalších větších studií.

únor 2015

Zdroj: http://www.nephrologynews.com/articles/110729-bedtime-insulin-supplemen…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme