Jak bojovat s chřipkou?

Chřipka je nakažlivé virové onemocnění postihující převážně dýchací cesty. Šíří se obvykle v podobě epidemie v průběhu chladných měsíců. Projevuje se výraznými celkovými příznaky (horečka, bolesti hlavy, svalů a kloubů). Často bývá zaměňována s nachlazením, které představuje běžně se vyskytující příznaky jako je rýma, bolest v krku a zvýšená teplota. Zdraví lidé se z chřipky většinou zotaví bez nutnosti lékařského ošetření. Nemoc však může být velmi nebezpečná pro lidi trpící chronickým onemocněním ledvin či selháním ledvin. Zejména dialyzovaní pacienti jsou velmi často náchylnější k infekcím všeho druhu. Infekce u nich navíc zpravidla probíhají v pozměněné podobě a mívají těžší formy, někdy až s následkem smrti.

Šíření a projevy

Virus chřipky se šíří z člověka na člověka kapénkovou cestou, tedy kašláním nebo kýcháním nakažených lidí. Je možné se nakazit také tak, že se dotkneme předmětu, na němž ulpěly chřipkové viry, a poté dotykem úst nebo nosu. Proto je velmi důležité dodržovat hygienu rukou a zabránit dotyku očí, nosu nebo úst.

K hlavním příznakům chřipky patří zejména vysoká horečka, suchý kašel, bolest hlavy, svalů a kloubů, zimnice a únava. Postupně přichází také rýma nebo ucpaný nos. Nebezpečné jsou komplikace chřipky, které mohou nastat u pacienta s oslabenou imunitou, např. akutní zánět hrtanu, chřipkový zápal plic, zánět svalů apod.

Léčba a prevence

Základem léčby je klid na lůžku, léky na snížení teploty (antipyretika), léky proti bolesti (analgetika) a zvýšený příjem tekutin. Při těžkém průběhu mohou být podána antivirotika. Vhodnou prevencí je očkování, které však není stoprocentní. Viry chřipky se neustále vyvíjí a mění. Očkovací látka proti nim také. Proto je nutné očkovat každý rok podle aktuálního složení vakcíny. Očkovat se musí vždy před chřipkovou sezónou.

Jak se chránit?

  • Často si myjte ruce mýdlem a vodou, případně použijte dezinfekci na bázi alkoholu.
  • Nedotýkejte se neumytýma rukama očí, nosu nebo úst.
  • Snažte se vyhnout blízkému kontaktu s nemocnými lidmi.
  • Onemocníte-li chřipkou, zůstaňte doma ještě nejméně 24 hodin poté, co odezní horečka (i bez užívání léků na snížení teploty).
  • Když kašlete nebo kýcháte, zakryjte si nos a ústa kapesníkem. Použité papírové kapesníky vyhazujte ihned do koše.
  • Nekombinujte v rámci dne volně dostupné léky z řad analgetik, antipyretik a nesteroidních antiflogistik dvou skupin (např. paralen a ibuprofen), jejich účinek se snižuje a neúměrně zatěžuje játra. Kombinaci těchto volně dostupných léků vždy konzultujte s lékárníkem.
  • Dialyzovaní pacienti, kteří mají podezření, že mohou mít chřipkové onemocnění, by měli včas informovat personál dialyzační jednotky ještě před další dialyzační procedurou, aby bylo možné zavčas přijmout bezpečnostní opatření.

Zdroj:
http://www.aakp.org/aakp-library/Flu-Season-Tip/
http://www.chripka.cz/

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme