Jak léky na krevní tlak ovlivňují následky onemocnění COVID-19?

Nová studie vedená lékařskou fakultou na Pennsylvánské univerzitě bude hodnotit, zda užívání léků k léčbě vysokého krevního tlaku ovlivňuje výsledky u pacientů hospitalizovaných kvůli onemocnění COVID-19. V rámci mezinárodní studie vědci prozkoumají, zda inhibitory ACE (ACEi) nebo blokátory receptoru angiotensinu (ARB), dvě třídy léků k léčbě vysokého krevního tlaku, pomáhají zmírňovat komplikace nebo naopak vedou k závažnějším komplikacím a horším příznakům. Studie nyní provádí nábor pacientů.

Škodí nebo prospívají?
======================

V průběhu studie budou pacienti hospitalizovaní s onemocněním COVID-19 náhodně rozděleni do dvou skupiny. Jedna bude i nadále užívat předepsané léky a druhá jejich užívání přeruší. Výzkumný tým bude pacienty pečlivě sledovat, aby vyhodnotil účinek dočasného pozastavení léčby.
Předchozí výzkum ukázal, že tyto léky mohou zvýšit schopnost viru vázat se na buňky v těle. Některé samostatné studie však zjistily, že léky mohou naopak vést ke zlepšení odezvy v ledvinách, plicích a srdci, které chrání před virem.

Dokud nejsou důkazy, pacienti by měli léky dál užívat
=====================================================

I když některé údaje naznačují, že pacienti s onemocněním, jako jsou srdeční choroby a vysoký krevní tlak, mají vyšší riziko vzniku závažnější formy COVID-19, stále není zřejmé, zda jsou inhibitory ACE nebo ARB prospěšné nebo škodlivé. Je proto nutné pochopit, jak tyto léky mohou změnit průběh nemoci, aby bylo možné lépe plánovat léčbu u pacientů, kteří tyto léky užívají a zároveň jsou infikováni COVID-19.
Autoři studie však současně zdůrazňují, že dokud nebude k dispozici vědecký důkaz ohledně dopadu uvedených léků na závažnost infekce COVID-19, je nezbytné, aby pacienti i nadále užívali předepsané léky.

Zdroj: https://medicalxpress.com/news/2020-04-blood-pressure-medications-affec…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme