Prevence a zdravé ledviny

Jak odlišit bolest zad od bolesti ledvin

Vzhledem k anatomickému umístění ledvin v oblasti bederní páteře, může být někdy nesnadné odlišit bolest zad od bolesti ledvin. Vodítkem nám může být místo, kde bolest pociťujeme, typ a závažnost bolesti a rovněž je dobré zaměřit se na případné doprovodné příznaky. Přesto pokud bolest přetrvává nebo je silnějšího charakteru, pak je vždy na místě navštívit lékaře.

Bolest ledvin

Bolest vycházející z ledvin se obvykle objevuje pod hrudním košem ze strany páteře. Lze ji také pociťovat jako bolest přicházející z hloubky uvnitř těla. Může se objevit na jedné nebo obou stranách těla v závislosti na tom, zda je postižena pouze jedna ledvina nebo obě. Bolest může vyzařovat do jiných částí těla, např. do stran, do břicha, do třísla nebo do stehna. Jednou z typických příčin akutní bolesti v ledvinách je stav známý jako ledvinná kolika. Nastává v případě, kdy ledvinový kámen zablokuje močovod, a vyvolává ostrou, intenzivní bolest. Bolest ledviny může také způsobit infekce v ledvinách, poranění ledvin nebo krevní sraženina v ledvinách atd. Že se jedná o problém s ledvinami mohou naznačit další doprovodné příznaky, jako např. zakalená nebo krvavá moč, bolestivé močení, přetrvávající potřeba močit, nevolnost, zvracení, zácpa nebo průjem, ale také horečka, závratě nebo únava.

Rizikové faktory u problémů s ledvinama

Cukrovka, vysoký krevní tlak, výskyt onemocnění ledvin v rodině, kouření, nadváha i věk mohou hrát významnou roli ve zdraví vašich ledvin. A právě tyto faktory jsou zohledněny v rámci ledvinové kalkulačky. Jedná se o online dotazník, který vám na základě tzv. rizikových faktorů orientačně vypočítá možné riziko vzniku onemocnění ledvin. 

Bolest zad

Umístění, závažnost a doprovodné příznaky se u bolesti zad liší v závislosti na příčině. Bolest se může objevit na jakémkoliv místě oblasti zad. Většina lidí však pociťuje bolest spíše v dolní části. Bolesti zad se objevují v důsledku postižení:

  • Svalstva – svalová bolest se jeví jako tupá bolest. Některé pohyby těla mohou bolest svalů vyvolat nebo zhoršit, intenzita bolesti bývá různá a může kolísat v závislosti na napětí svalů.
  • Nervů –pociťujeme jako pálení nebo bodání, které cestuje do jiných částí těla. Typickým případem je ischias neboli zánět sedacího nervu (nervus ischiadius). Vzniká podrážděním nebo stlačením sedacího nervu, což způsobuje pálivou bolest v dolní části zad, která vyzařuje přes hýždě.
  • Kosterního aparátu – může být způsobena zlomeninami obratlů nebo špatným zakřivením páteře. Bolest se pohybuje od mírné až po těžkou a obvykle se zhoršuje v reakci na pohyb.

Bolesti zad mohou doprovázet další příznaky, např. ztuhlost podél páteře, ostrá, bodavá bolest v oblasti krku, neschopnost vzpřímeného postoje, potíže s chůzí, necitlivost nebo brnění v zádech, které se šíří do končetin, slabost v jedné nebo obou nohách.

Kdy navštívit lékaře?

Mírné bolesti zad lze léčit odpočinkem, teplým zábalem nebo volně prodejnými léky proti bolesti. Návštěva lékaře je však nezbytná v případě bolesti, jejíž příčinou je jakékoliv traumatického poranění, příznaky ledvinových kamenů nebo infekce ledvin. Lékařskou pomoc také vyhledejte zejména v případě, že:

  • Bolest přetrvává nebo je silná a po odpočinku se nezlepší
  • Bolest se zhoršuje v čase
  • Bolest, necitlivost nebo brnění vyzařují do dolních nebo horních končetin
  • Máte potíže s chůzí nebo vzpřímeným postojem
  • Při otocích nohou nebo kotníků
  • Při horečce

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324969.php

Upozornění

Ledvinová kalkulačka nenahrazuje lékařskou či jinou odbornou péči a nenabízí ani stanovení diagnózy ani léčby, slouží výhradně jako osvěta a zdroj informací pro její uživatele. V případě jakýchkoliv zdravotních obtíží či pochybností o zdravotním stavu provozovatel Ledvinové kalkulačky uživatelům důrazně doporučuje vyhledat lékařskou či jinou odbornou péči. Provozovatel Ledvinové kalkulačky dále upozorňuje, že nenese žádnou odpovědnost ze škody na zdraví uživatele či třetích osob vyplývajících z použití Ledvinové kalkulačky.

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme