Jak předcházet nečekaným hospitalizacím

Stavům, kdy jsme kvůli zdravotním komplikacím přijati k hospitalizaci a musíme nějaký čas strávit v nemocnici, asi nelze ve všech případech zcela zabránit. Ať už jde o nečekaný příjem na pohotovosti nebo plánovaný lékařský zákrok, vždy je to nepříjemná a stresující situace. Riziko nenadálých komplikací stoupá zejména u pacientů, kteří již trpí nějakým chronickým onemocněním, např. onemocněním ledvin. Dodržení následujících rad vám může pomoci předejít zbytečným případům hospitalizace, kdy přijetí do nemocnice můžete svým odpovědným chování předejít.

Mějte dostatečné informace o svém zdravotním stavu
====================================================

Podrobnosti týkající se vašeho zdravotní stavu, zejména trpíte-li nějakým chronickým onemocněním, mohou být komplikované. Je však důležité nechat si vše vysvětlit od lékaře a chodit pravidelně na kontroly. Zeptejte se také svého lékaře na to, jak se nejlépe vyhnout potenciálním rizikům souvisejícím s vaším onemocněním.

Nechte se očkovat
==================

Odborníci doporučují dospělým s chronickým onemocněním, jako je onemocnění ledvin, srdce nebo diabetes, aby se nechali preventivně očkovat. Pro pacienty na dialýze je například nutné očkování proti hepatitidě B a vhodné je i očkování proti chřipce.

Mějte ve všem pořádek a buďte připraveni
=========================================

Je důležité mít pohromadě všechny klíčové informace týkající se vašeho zdraví, ale někdy jsme zahrnuti tolika údaji, že můžeme zapomenout některé podrobnosti. Užitečné je vše si dobře zaznamenat. Vyhotovte si seznam všech užívaných léků, jmen vašich ošetřujících lékařů a výsledků krevních testů. Uložte si všechny tyto informace na jednom místě.

Hlídejte si jídelníček a příjem tekutin
========================================

Dodržování předepsané diety, případně předepsaného omezeného příjmu tekutin, může pomoci předcházet komplikacím nebo zabránit vzniku dalších onemocnění. Pokud trpíte nechutenstvím, žaludečními nebo jakýmikoliv jinými trávicími potížemi, poraďte se se svým lékařem nebo nutričním terapeutem, kteří mohou navrhnout potřebné úpravy jídelníčku.

Dodržujte dialyzační plán
==========================

Pokud jste na dialýze, je důležité absolvovat všechny předepsané dialýzy. Normální ledviny fungují 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, zatímco hemodialýza probíhá pouze 12 až 16 hodin týdně. Podle studie s pacienty na hemodialýze může jediná vynechaná procedura zvýšit riziko hospitalizace o 41 % a zdvojnásobit riziko úmrtí pacienta.

Zdroj: https://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/hospitalizations-readmissions/

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme