Jak vhodně načasovat zavedení peritoneálního katétru?

Jednou z otázek při zahájení peritoneální dialýzy je správné načasování zavedení peritoneálního katétru. Není dobré umístit katétr příliš brzo, aby pacient nebyl zbytečně vystaven riziku infekce. Zároveň není vhodné čekat příliš dlouho, aby se pacient nedostal do stavu, který již bude neodkladně vyžadovat hemodialýzu (přechod k peritoneální dialýze je poté obtížnější).

Nová technika, jejíž účinnost je již ověřena některými studiemi, spočívá v tom, že katétr je zaveden tak, aby jeho vývod zůstal v podkoží. Teprve, když je pacient připraven zahájit dialýzu, je jeho část z podkožní vyjmuta a katétr může být ihned použit. Tímto způsobem může být katétr zaveden i měsíce před vlastním použitím a problém správného načasování je tak velmi elegantně vyřešen.

srpen 2012

Zdroj: "renalfellow.blogspot.cz":http://renalfellow.blogspot.cz/2012/08/bury-it.html

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme