Jste zde: Ledviny.cz ČlánkyŽivot s dialýzou Jak zabránit podvýživě na dialýze

Jak zabránit podvýživě na dialýze

Podvýživa (neboli odborně malnutrice) znamená, že tělo z různých důvodů nemá k dispozici dostatečné množství živin a energie, což může mít nepříznivý dopad na jeho fungování. Lidé na dialýze jsou vystaveni vysokému riziku podvýživy nejen kvůli častému nechutenství ale i vzhledem k tomu, že jsou u nich obvykle přítomny další přidružené zdravotní problémy. Prevence podvýživy zde hraje významnou roli a vede k lepším zdravotním výsledkům a kvalitě života.

Tipy proti podvýživě

  • Při snížení chuti k jídlu jezte menší porce vícekrát denně. Jezte pomalu, kdykoliv během dne, není třeba dodržovat pevný časový harmonogram.
  • Osvědčuje se nepít při jídle (pití rychleji navozuje pocit sytosti) a tekutiny doplňovat až po jídle.
  • Dopřejte si dostatek kvalitních bílkovin. Ve vašem jídelníčku by nemělo chybět zejména libové maso, kvalitní šunka, ryby, vejce, sýry, tvaroh, zakysané mléčné výrobky.
  • K doplnění energie může sloužit i tekutá výživa určená k popíjení (tzv. sipping), která se přidává k běžné stravě, pokud nestačí pokrýt nároky organismu na příjem energie a živin.
  • Nezapomínejte ani na ovoce a zeleninu s nízkým obsahem draslíku, jsou zdrojem cenných vitaminů, minerálních látek a vlákniny.
  • Doporučuje se také nevynechávat dialyzační léčbu. Pravidelná dialýza zajistí, že se z krve odstraní všechny toxiny a nadbytečná tekutina. Budete se cítit lépe a zabráníte hromadění tekutin v těle, které by mohlo vést až k hospitalizaci.

Zdroj: https://blogs.davita.com/…on-dialysis/

11. 3. 2021 | Redakce ledviny.cz | Život s dialýzou

Přidej komentář

Řádky se zalamují automaticky, emailová adresa se nezobrazuje. Všechna pole jsou povinná.