Jaká je příčina nižší úmrtnosti u pacientů s AV fistulí?

Arteriovenózní fistule (AV zkrat, píštěl) jako cévní přístup na hemodialýze je obecně spojován s nižším rizikem úmrtnosti než ostatní cévní přístupy. Podle nového kanadského výzkumu se však zdá, že lepší přežití u dialyzovaných pacientů s arteriovenózní píštělí pravděpodobně nesouvisí s komplikacemi spojenými s typem cévního přístupu.

Jen 2 % úmrtí souvisela s cévním přístupem

Vědci prozkoumali údaje o úmrtnosti u 2 300 pacientů léčených v 5 dialyzačních střediscích. U 21 % z nich byla v predialyzačním období založena AV fistule. Během sledování zemřelo 617 pacientů. K 37 % úmrtí došlo náhle mimo nemocnici, 21 % úmrtí bylo způsobeno kardiovaskulárním onemocnění a 15 % infekční komplikací. Jen 2 % úmrtí (14) měla souvislost s komplikacemi spojenými s cévním přístupem. 10 z těchto úmrtí bylo způsobeno komplikací katétru, 3 úmrtí komplikací AV píštěle a 1 úmrtí komplikací katétru u peritoneální dialýzy.

Důvodem lepšího přežití mohou být zdravější pacienti s AV fistulí

Autoři studie zdůrazňují, že významná většina úmrtí se netýkala komplikací spojených s cévním přístupem. Naznačují, že důvodem lepšího přežití by mohla být skutečnost, že AV fistule bývá založena u zdravějších pacientů, naopak u více nemocných pacientů se s vyšší pravděpodobností využívá permanentní žilní katétr. Dodávají dále, že výsledky jejich výzkumu zpochybňují přesvědčení, že vyšší riziko úmrtí u dialyzovaných pacientů se zavedeným permanentním katétrem je způsobeno komplikacemi v důsledku jejich cévního přístupu. Překvapivé výsledky však bude nutné potvrdit dalšími výzkumy.

Zdroje: http://jasn.asnjournals.org/content/early/2016/10/06/ASN.2016020151.abs…
www.medscape.com/viewarticle/870160

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme