Je omezení potravin bohatých na draslík přínosné?
Nová přehledová studie naznačuje, že pravděpodobně neexistují dostatečné důkazy o tom, že by vynechání rostlinných potravin bohatých na draslík předcházelo vysoké hladině draslíku (hyperkalémii) v krvi hemodialyzovaných pacientů.
Hladiny sérového draslíku ovlivňují nejrůznější faktory
Některé experimentální studie již dříve ukázaly, že sérové hladiny draslíku mohou být ovlivněny mnoha různými faktory, mezi jinými např. nervovým a hormonálním systémem nebo koncentrací draslíku uvnitř a vně buněk. Ke zvýšené hladině draslíku může přispět i jeho nedostatečné vylučování. Není-li přebytek draslíku vyloučen ledvinami, děje se tak pomocí střev. Proto zácpa, častý problém dialyzovaných pacientů, může bránit jeho vylučování.
V rámci diety s nízkým obsahem draslíku se doporučuje omezit rostlinné potraviny bohaté na draslík. Ukazuje se však, že problematické jsou i některé masné výrobky, které mohou obsahovat mnohem větší koncentrace draslíku, zvláště když obsahují aditiva na bázi draslíku. Dalším argumentem pro zachování rostlinných potravin ve stravě je jejich nepopiratelný zdravotní přínos pro lidské tělo.
Nezbytný další výzkum
Podle autorů zmíněné přehledové studie jsou proto doporučení týkající se omezení rostlinné stravy s vysokým obsahem draslíku založena spíše na zavedené praxi než na empirickém výzkumu. Vždy je třeba zvážit další možné faktory, které nesouvisejí se stravou a mohou způsobit hyperkalémii, např. dlouhodobé hladovění, metabolická acidóza, rozpad tkání, zácpa nebo některé léky.
Před skutečným zavedením nových doporučení týkajících se rostlinných potravin bohatých na draslík do klinické praxe však bude nutné konečné potvrzení oprávněnosti tohoto přístupu prostřednictvím dalších studií.
Zdroje: www.renalandurologynews.com/hemodialysis/evidence-poor-for-restricting-…
www.jrnjournal.org/article/S1051-2276(16)00044-3/abstract
www.jrnjournal.org/article/S1051-2276(16)30060-7/abstract