Je problém omezit příjem fosforu ve stravě?

Cílem nedávného mezinárodního šetření bylo posoudit názory a zkušenosti odborníků v oblasti nefrologie ohledně dietních trendů u pacientů s chronickým onemocněním ledvin a problémů spojených s klinickou léčbou hyperfosfatémie. Celkem 84 specialistů odpovídalo v rámci on-line průzkumu provedeném ve 4 evropských zemích (Nizozemsko, Španělsko, Švédsko a Velká Británie) na otázky týkající se stravovacích zvyklostí jejich pacientů a klinické léčby hyperfosfatémie.

Informovanost o obsahu fosforu v potravinách

Většina respondentů (56 %) pozorovala u svých pacientů nárůst spotřeby průmyslově zpracovaných potravin, 48 % z nich pak zaznamenalo nárůst spotřeby potravin s vysokým obsahem aditiv obsahujících fosfor. 60 % dotázaných však má za to, že se již zvyšuje povědomí pacientů o obsahu fosforu v potravinách.

Problematické dodržování doporučeného příjmu fosforu

Pacienti podstupující hemodialýzu mají často potíže dodržovat doporučení ohledně omezení fosforu v dietě. 38 % respondentů odhadovalo, že se tyto problémy objevují u 25 až 50 % pacientů a 29 % dotazovaných dokonce udávalo, že potíže s dodržováním diety má 51 až 75 % pacientů. Odborníci si také myslí, že sledování příjmu bílkovin má stejnou důležitost jako omezení fosforu ve stravě, a to jak u pacientů v predialyzační léčbě (56 %), tak i u těch, kteří podstupují peritoneální dialýzu (54 %) nebo hemodialýzu (50 %).

Aditiva − globální problém

Přestože většina respondentů pozorovala trend zvyšování obecné informovanosti o obsahu fosforu v potravinách u pacientů s chronickým onemocněním ledvin, výsledky průzkumu ukazují, že mnozí pacienti mají stále potíže omezit příjem fosforu ve stravě. Uvedená zjištění odrážejí celosvětový trend rostoucí spotřeby průmyslově zpracovaných potravin a přídavných látek obsahujících fosfor, který má logický dopad i na léčbu hyperfosfatémie u pacientů s chronickým onemocněním ledvin.

Zdroj: http://www.jrnjournal.org/article/S1051-2276(13)00212-4/abstract

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme