Jedno jablko denně pro zdravé ledviny

Nový výzkum přinesl zajímavé zjištění. Potraviny, které obsahují pektin, jako jsou jablka, pomeranče a džem, by mohly pomoci snížit dopady onemocnění ledvin.
Výzkumníkům z Londýna se podařilo úspěšně prokázat, že jedna z forem pektinu tzv. modifikovaný citrusový pektin (MCP) by mohl výrazně snížit poškození ledvin a potenciálně tak zlepšit životy tisíců nemocných.

MCP je derivát pektinu, což je rozpustná vláknina nacházející se v kůře a dužině mnoha druhů ovoce, včetně citrusových plodů. Díky zmíněnému výzkumu bylo zjištěno, že MCP snižuje závažnost onemocnění ledvin ovlivňováním extracelulárních funkcí a zánětu. Studie ukazuje, že pektin může působit také jako ochrana před vznikem poškození ledvin a nabízí tak potenciální průlom v prevenci onemocnění.

Jako další krok se budou vědci snažit pochopit, jak funguje pektin na molekulární úrovni, a zda by mohl přinést léčebný efekt také u pacientů s již rozvinutým onemocněním ledvin a zvrátit tak jejich možné poškození. Bude také nezbytné zjistit, kolik pektinu je potřeba pro dostatečnou efektivitu této léčby.

duben 2011

Zdroj: "kidneyresearchuk.org":http://www.kidneyresearchuk.org/news/kidney-research-news-articles.php?…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme