Jídlo plánujte, nenechte nic náhodě

Dodržování výživových doporučení u pacientů na hemodialýze, kdy je nutné počítat s mnoha různými omezeními, může být komplikované. Nesnadné bývá také vyšetřit dostatek času na samotnou přípravu jídel mezi nutnými návštěvami dialyzačního centra. Přesto trocha plánování může výrazně zjednodušit dodržování doporučené diety a mnohdy i ušetřit peníze.

Tipy pro plánování jídla
========================

  • Určete si období, pro které si stravu dopředu naplánujete, nejjednodušší bude pravděpodobně začít s plánováním na týden dopředu (zkušenější mohou plánovat i na měsíc dopředu). Soustřeďte se zejména na dny, kdy jste nejvíce zaneprázdněni, a na dny, které trávíte mimo domov.
  • Používejte kalendář nebo plánovací diář. Zapište si do plánu všechny nutné návštěvy dialyzačního centra a další povinnosti v průběhu týdne.
  • Pokud je to možné začněte s plánováním o víkendu, kdy máte pravděpodobně také více času na přípravu a nákup jídla.
  • Vytvořte si seznam oblíbených jídel a potravin. Pro náročnější dny je vhodnější počítat s jednoduššími pokrmy, případně zbytky z předchozích dnů. Pro větší inspiraci si pořiďte kuchařku s recepty pro dialyzované pacienty.
  • Nezapomeňte na speciální nároky stravy pro dialyzované, jako je vyšší spotřeba bílkovin nebo nízký obsah sodíku, draslíku a fosforu. Mnoho tradičních rodinných receptů lze jednoduše upravit, aby splňovaly nároky ledviny šetřící diety.
  • Pokud máte některý den více volného času, využijte ho a navařte si jídlo dopředu. Můžete ho zkonzumovat jiný den v týdnu nebo uschovat do mrazáku.

    Zdroj: http://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/kidney-diet-meal-planning-made…

  • Mohlo by Vás zajímat

    Zeptejte se, poradíme

    Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

    Chci se zeptat odborníka B. Braun

    Zeptejte se, poradíme