Každý krok navíc se počítá

Chůze je přirozená pohybová aktivita, která může mít příznivý vliv na zdravotní stav diabetiků 2. typu i pacientů s hypertenzí. Montrealští vědci se snažili přimět pacienty k intenzivnější pohybové aktivitě za použití jednoduché strategie, kdy lékař pacientovi doporučil konkrétní plán každodenního navýšení počtu nachozených kroků. Studie přinesla pozitivní výsledky.

Pacienti měli každý den ujít o 3 000 kroků více

Účastníci výzkumu byli nejprve rozděleni do kontrolní a aktivní skupiny. Osoby v aktivní skupině obdržely krokoměry a zaznamenávaly pomocí nich počet nachozených kroků každý den. Lékaři po jednom roce záznamy vyhodnotili a všem jedincům v aktivní skupině při každé další návštěvě předepsali navýšení počtu každodenně nachozených kroků s konečným cílem zvýšit počet kroků o 3 000 denně oproti původně naměřenému množství. Osobám v kontrolní skupině bylo obecně doporučeno 30 až 60 minut fyzické aktivity denně. Z celkových 347 účastníků dokončilo celý výzkum 79 %.

Výzkumníci zjistili, že u aktivních účastníků studie došlo ke 20% zvýšení každodenního počtu kroků (o 1 190 kroků) oproti kontrole. U účastníků studie s diabetem zařazených do aktivní skupiny došlo vzhledem k diabetikům v kontrolní skupině k poklesu hladiny glykovaného hemoglobinu (důležitého parametru dlouhodobého sledování diabetu 2. typu a kontroly účinnosti jeho léčby) a zlepšení inzulinové rezistence.

I mírné navýšení pohybové aktivity má příznivý dopad na zdraví

Jednoduché lékařské doporučení týkající se konkrétního navýšení počtu kroků za den tak vedlo k navýšení počtu kroků o 20 %. Tento výsledek sice neodpovídal cílovému požadovanému zvýšení o 3 000 kroků za den, přesto i takový nárůst vedl ke zlepšení zdravotních výsledků u diabetiků ve zkoumané skupině.

Zdroje: www.renalandurologynews.com/diabetes/step-count-prescription-might-help…
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/dom.12874/abstract

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme