Ketoanaloga a jejich vliv na onemocnění ledvin

Dieta je nezbytnou součástí léčby chronického onemocnění ledvin. Během posledních let byl zkoumán účinek mnoha různých variant dietních režimů. Efektivní se zdá být omezení bílkovin, které je spojeno zejména se snížením příjmu sodíku a lepší kontrolou krevního tlaku. Některé studie dále naznačují, že strava s nízkým obsahem bílkovin doplněná o tzv. ketoanaloga, by mohla zpomalit zhoršování ledvinné funkce u pacientů s chronickým onemocněním ledvin.

Dieta obohacená ketoanalogy

Jako ketoanaloga označujeme organické kyseliny (ketokyseliny), které jsou analogické jednotlivým přirozeným aminokyselinám, avšak bez obsahu dusíku (místo aminoskupiny obsahují ketoskupinu). Ketoanaloga v lidském těle vychytávají dusík a přeměňují se na aminokyseliny, stavební jednotky bílkovin. Pomáhají udržet pacienta v dobrém nutričním stavu a zároveň snižují tvorbu močoviny. Nedávný 15měsíční výzkum rumunských vědců hodnotil účinnost a bezpečnost vegetariánské stravy s velmi nízkým obsahem proteinů obohacené o ketoanaloga (0,3 g rostlinných bílkovin na kg tělesné hmotnosti) ve srovnání s klasickou nízkoproteinovou stravu obsahující rostlinné i živočišné bílkoviny (0,6 g/kg za den).

Nová alternativa pro oddálení metabolických komplikací

Z výsledků studie vyplývá, že dietní režim zahrnující ketoanaloga je bezpečný a mohl by pro některé pacienty s chronickým onemocněním ledvin nabízet zajímavou možnost, jak pomocí dietních intervencí oddálit nutnost chronické dialyzační léčby. Zdá se, že příznivé účinky vegetariánské stravy doplněné o ketoanaloga pramení spíše z jejich schopnosti zbrzdit nástup metabolických komplikací pokročilého chronického onemocnění ledvin než z jejich vlivu na funkci ledvin.

Zdroje: http://jasn.asnjournals.org/content/early/2016/01/28/ASN.2015040369.abs…
http://medicalxpress.com/news/2016-01-dietary-postpone-dialysis-patient…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme