Kolik fosforu naše tělo skutečně vstřebá?
Maso a mléčné výrobky jsou významným zdrojem fosforu a bílkovin. Použití fosfátů jako aditiv je běžné u mnoha průmyslově zpracovávaných potravin, např. tavených sýrů nebo masných výrobků. Skutečné množství fosforu, které je nakonec z potravy do organismu vstřebáno, závisí na jeho adsorbovatelnosti v trávicím traktu. Cílem nedávné studie bylo změřit jak celkové množství fosforu, tak jeho vstřebatelné množství ve vybraných masných a mléčných výrobcích. Nejvyšší celkové i vstřebatelné množství fosforu bylo zjištěno u tavených a tvrdých sýrů, nejmenší pak u mléka a přírodních sýrů. Tyto sledované hodnoty byly také nižší u uzenin než u sýrů. Kuřecí, vepřové a hovězí maso obsahovalo podobné množství celkového množství fosforu, ale existovaly zde rozdíly v množství vstřebatelného fosforu.
Potraviny obsahující fosfátová aditiva mají vysoké množství celkového fosforu. Studie potvrzuje, že přírodní sýry a průmyslově nezpracované maso jsou pro pacienty s chronickým onemocněním ledvin vhodnější než tavené či tvrdé sýry nebo uzeniny, a to především pro jejich příznivější poměr obsah fosforu/obsah bílkovin a díky nižšímu obsahu sodíku.
duben 2012
Zdroj: "jrnjournal.org":http://www.jrnjournal.org/article/S1051-2276(11)00121-X/abstract