Kolik fosforu naše tělo skutečně vstřebá?

Maso a mléčné výrobky jsou významným zdrojem fosforu a bílkovin. Použití fosfátů jako aditiv je běžné u mnoha průmyslově zpracovávaných potravin, např. tavených sýrů nebo masných výrobků. Skutečné množství fosforu, které je nakonec z potravy do organismu vstřebáno, závisí na jeho adsorbovatelnosti v trávicím traktu. Cílem nedávné studie bylo změřit jak celkové množství fosforu, tak jeho vstřebatelné množství ve vybraných masných a mléčných výrobcích. Nejvyšší celkové i vstřebatelné množství fosforu bylo zjištěno u tavených a tvrdých sýrů, nejmenší pak u mléka a přírodních sýrů. Tyto sledované hodnoty byly také nižší u uzenin než u sýrů. Kuřecí, vepřové a hovězí maso obsahovalo podobné množství celkového množství fosforu, ale existovaly zde rozdíly v množství vstřebatelného fosforu.

Potraviny obsahující fosfátová aditiva mají vysoké množství celkového fosforu. Studie potvrzuje, že přírodní sýry a průmyslově nezpracované maso jsou pro pacienty s chronickým onemocněním ledvin vhodnější než tavené či tvrdé sýry nebo uzeniny, a to především pro jejich příznivější poměr obsah fosforu/obsah bílkovin a díky nižšímu obsahu sodíku.

duben 2012

Zdroj: "jrnjournal.org":http://www.jrnjournal.org/article/S1051-2276(11)00121-X/abstract

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme